Izabrani pobjednici Climathon Podgorica događaja

Dodajte komentar

Prethodnog vikenda, 27. i 28. novembra održan je drugi po redu Climathon Podgorica događaj posvećen poboljšanju kvaliteta života rješavanjem problema saobraćaja, i po završetku takmičenja izabrana su tri pobjednička tima.

Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Glavnim gradom, UNIQA osiguranjem, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom, Eko Fondom, kompanijama Glovo i Red Bull.

Jedini hakaton za klimatske promjene održan je u hibridnom formatu uz pristup putem Zoom platforme za sve učesnike programa, te live prenos događaja na društvenim mrežama za sve zainteresovane iz NEST Coworking prostora.

Izabrane tri najbolje ideje za poboljšanje kvaliteta života

Od 38 prijavljenih timova, 10 izabranih se takmičilo za tri nagrade sa ciljem da osmisle kreativna, održiva i izvodljiva rješenja bilo kroz proizvod ili uslugu, biznis ili NVO.

Prvo mjesto i nagradu od tri hiljade evra osvojio je tim ‘’Parker’’ koji čine članovi Dražen i Slaven Minić, i Janko Dedić uz ideju za pametni parking, odnosno uređaje koji će u realnom vremenu biti povezani sa parking aplikacijom i omogućiti da korisnici aplikacije izaberu dio grada u kojem žele da parkiraju svoj automobil, te koliko slobodnih mjesta na kojoj lokaciji ima. Drugo mjesto i dvije hiljade evra osvojila je petočlana ekipa ‘’Green Mentors’’, čiji su članovi Milena Vuletić, Svetlana Jovetić-Koprivica, Stefan Đurišić, Darija Šćekić i Anđela Anđušić, osmislili novi edukativni program pod nazivom ”Koristim BUS to je moj PLUS”, usmjeren na učenike četvrtog razreda srednjih škola u Podgorici kao i na sve mlade ljude koji treba da promijene odnos prema prirodi, ali i prema sebi. Trećeplasirani ‘’Digital Trail’’ tim koji čine tri dame, Mia Mugoša, Neda Dedović i Zoja Šćekić, osvojile su treće mjesto i hiljadu evra, a planiraju da kreiraju mobilnu aplikaciju za parkiranje električnih trotineta.

Pored novčanih nagrada, tri pobjednička tima dobijaju mentorsku podršku stručnjaka i eksperata iz različitih oblasti, koji prate njihov dalji razvoj i realizaciju ideja.

Organizatori iz NVO „Gnijezdo“ navode da su zadovoljni realizacijom događaja i da sa radošću iščekuju praćenje daljeg procesa implementacije svih ideja koje će poboljšati kvalitet života.

‘‘Drago nam je što smo i ove godine uspjeli da doprinesemo ne samo širenju svijesti o klimatskim promjenama, već i konkretnoj akciji koja radi na rješavanju problema koji utiču na sve nas. Sad već možemo da kažemo da Climathon Podgorica postaje naša godišnja tradicija i raduje nas što smo u mogućnosti da Crnoj Gori približimo ovaj globalni pokret”, saopštili su organizatori.

Climathon Podgorica organizovan je pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a događaj je otvorila šefica Delegacije, ambasadorka Oana Kristina Popa.

‘’ Jedan od stubova Evropskog zelenog dogovora je transformacija transportnog sektora ka održivijim rješenjima koja su ugljenično neutralna. Istovremeno, prevoz mora biti dostupan i pristupačan za sve. Ovo nije lak zadatak i zato se oslanjamo na vas, ljude koji učestvuju u inicijativama kao što je Climathon, ljude pune novih ideja i inovativnih načina kako ih sprovesti. Sa svojim znanjem o digitalnim tehnologijama i entuzijazmom da donesete pozitivne promjene u društvu, vi ste naša najbolja nada da se izborimo sa kompleksnim problemom klimatskih promjena’’, rekla je ambasadorka.

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je 2015. godine pokrenuo Climate KIC, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *