Da li Kostić napušta agrobiznis?

Vlasnik MK Groupa, srpski biznismen crnogorskih korijena Miodrag Kostić prodao je u godinu dana šest poljoprivredno – prehrambenih firmi, među kojima je i Sojaprotein, najveći srpski proizvođač soje, te se usredsredio na ulaganja u bankarstvo i hotelijerstvo.

Kako piše Politika, prvo je prodao fabriku ulja u Šidu, jednu od najmodernijih na Balkanu, u kojoj je vlasništvo stekao 2020. kupovinom Victoria Groupa. Fabriku je kupio moldavski Trans-Oil Group. Riječ je o najvećem prerađivaču uljarica u toj zemlji koji ima 1650 radnika i fabriku ulja u Rumuniji.

Sredinom ove godine u iste ruke otišle su i još četiri uspješne kompanije iz MK Groupa: Granexport, Luka Bačka Palanka, Žito Bačka i Agroglobe. Bave se otkupom i trgovinom žitarica i uljarica, logistikom, skladištenjem, kao i proizvodnjom pšeničnog i kukuruznog brašna, hrane za životinje, trgovinom vještačkih đubriva. Kompanija Agroglobe najveći je izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji.

Nakon toga, Victoria Group prodao je i firmu Sojaprotein iz Bečeja američkoj multinacionalnoj kompaniji Archer Daniels Midland Europe (ADM). Sojaprotein je najveći proizvođač i prerađivač soje u Srbiji.

S druge strane, Kostić je nedavno kupio poslovanje ruskog Sberbanka u više zemalja regiona.

Ljubodrag Savić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta kaže za Politiku da je Kostić zaključio kako je najkorisnije da se u ovom trenutku, umjesto na agrobiznis, usredsrijedi na finansije i turizam jer je u poljoprivrednom sektoru trenutno mnogo nesigurnosti, od klimatskih promjena do oscilacija u cijenama.

Žarko Galetin, agrarni analitičar, smatra da su posljednje transakcije MK Groupa u sektoru hrane dokaz da je Srbija privlačna stranim ulagačima.

“Problem je što bi se moglo dogoditi da strani investitori postanu vodeći nosioci naše prehrambene industrije. Srbija je dobro sirovinsko područje, ipak ne smijemo da dopustimo da postanemo sirovinska baza”, kaže Galetin.

(Bonitet)

Check Also

Nagrada EBRD Hipotekarnoj banci sedmi put za redom

Hipotekarna banka dobitnica je sedmu godinu za redom nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published.