Blagi oporavak tržišta kriptovaluta

Bitkoin i druge kriptovalute porasle su danas, nakon oštre rasprodaje krajem prošle nedjelje. Cijena najpopularnijeg novčića je skočila skoro 6% u posljednja 24 sata, na 57.373 dolara, prema podacima Coin Metrics-a.

Ostala digitalna sredstva su takođe napredovala: etereum je porastao 7%, na 4.331 dolara, a XRP – za 6%, na oko 98 centi. Vidžaj Ajar, šef odjeljenja za Aziju i Pacifik ne berzi kriptovaluta Luno, rekao je da su rani izvještaji – kako nova, mutirana varijanta omikrona dolazi sa blažim simptomima – dali podsticaj tržištu.

– Vidimo vijesti da je ova varijanta potencijalno slabija u pogledu simptoma, što je podstaklo povratak na tržište – rekao je Ajar putem mejla, a prenosi CNBC, i dodao: “Dakle, pametni investitori su vjerovatno kupili (iskoristili) ovaj pad”.

Bitkoin je prošle nedjelje potonuo na čak 53.549 dolara, što je najniži nivo od početka oktobra, usred šire rasprodaje akcija i druge rizičnije imovine, zbog straha od nove varijante virusa korona. Najveća svjetska digitalna valuta nakratko je pala za više od 20 odsto, sa svog nedavnog maksimuma od skoro 69.000 dolara.

Time je zvanično ušla na teritoriju tržišta medveda, koje se obično definiše padom većim za 20% više, u odnosu na nedavni maksimum. Nova varijanta kovida, prvi put identifikovana u Južnoj Africi, proširila se na više zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Italiju. Kao odgovor na to, SAD, Velika Britanija i druge zemlje ograničile su putovanja, a Britanija je takođe uvela nove mjere, uključujući obavezno nošenje maski u prodavnicama i javnom prevozu u Engleskoj.

(Telegraf Biznis)

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *