Erasmus za mlade preduzetnike: Program Evropske unije, prilika za sticanje novih znanja i vještina u inostranstvu

Dodajte komentar

Evropska unija već 12 godina sprovodi program prekogranične razmjene „Erasmus za mlade preduzetnike“, koji novim ili budućim preduzetnicima daje priliku da borave u inostranstvu i uče od iskusnih kolega. Pravo da se prijave imaju i preduzetnici iz Crne Gore, koji to mogu uraditi preko online platforme www.erasmus-entrepreneurs.eu bilo kada, s obzirom na to da je poziv uvijek otvoren, saopšteno je iz EU Info centra.

Kako su naveli, program je detaljnije predstavljen tokom Info dana, koji su u EU info centru organizovali Evropska unija u Crnoj Gori i Agencija za lokalnu demokratiju, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomski razvoj i Unijom mladih preduzetnika.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je tom prilikom istakla da Erasmus za mlade preduzetnike podržava nove biznise u krucijanoj fazi njihovog razvoja i pomaže im da rastu.

„Ja sam ovdje da snažno ohrabrim sve nove i afirmisane preduzetnike iz Crne Gore da budu kreativni, razmišljaju van okvira, provedu nekoliko mjeseci u drugom okruženju ili ugoste nekoga iz inostranstva. Obećavam vam – ovo može samo da vam donese neprocenjivo iskustvo i unaprijedi vaše poslovanje. Juče je bio najbolji dan za početak priprema, ali danas je drugi najbolji“, kazala je Popa.

Podsjećanjqa radi, Crna Gora je član programa od 2015. godine i do sada su naši preduzetnici pretežno boravili u Švedskoj, Njemačkoj i Španiji. Iz ugla države, za ovaj program je zaduženo Ministarstvo ekonomskog razvoja.

„Cilj programa je podrška evropskim preduzetnicima da steknu iskustvo, da uče, da se umrežavaju i to boraveći određeni period kod iskusnih preduzetnika u zemljama EU ili drugim zemljama učesnicama programa. Na taj način jačaju preduzetnički duh, stiču potrebne vještine, stvaraju kontakte i time uslove za prekogranično poslovanje, dakle razvijaju internacionalizaciju i konkurentnost“, navela je Ljiljana Belada iz Ministarstva.

NVO Agencija za lokalnu demokratiju je kontakt organizacija u Crnoj Gori za ovaj program. Oni objašnjavaju da program pokriva troškove boravka u mjesečnom iznosu od 500 do 1 100 eura, u zavisnosti od države, i pruža podršku za pronalaženje partnera. Praksa može da traje od 1 do 6 mjeseci.

„Kod programa nema ograničenja za godine kada je u pitanju sam preduzetnik. Važno je da je ideja mlada, odnosno, da sama kompanija nije starija od 3 godine. Vjerujem da ovim programom svi zajedno možemo da pomognemo da zadržimo mlade u Crnoj Gori, tako što će steći iskustva u inostranstvu i vratiti se u svoju državu da ih dalje prenesu i unaprijede“, kazao je na tokom Info dana Kerim Međedović iz ove NVO.

Unija mladih preduzetnika ističe da je u pitanju odlična prilika za njihove članove i članice i da je potrebno da i oni to prepoznaju.

„Mi smo u kontaktu sa ljudima koji su trenutno na programu u inostranstvu. Oni su jako zadovoljni. Mogu da steknu iskustvo, nova znanja i vještine, ali i nove kontakte, sa kojima kasnije mogu da razviju nove biznis ideje i saradnju i možda iskoriste neke potencijale koji do sada nisu dovoljno prepoznati u Crnoj Gori,“ naveo je Uroš Bulatović iz Unije.

Kroz program Erasmus za mlade preduzetnike, koji postoji od 2009. godine, ostavreno je oko 10 000 razmjena. Pored Crne Gore, program trenutno ima 44 države članice: 27 zemalja EU, Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *