Depoziti stanovništva dostigli 1,36 milijardi

Dodajte komentar

Prema posljednjim preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, ukupni depoziti u crnogorskim bankama na kraju oktobra dostigli su novi rekord od premašivši 4,06 milijardi eura, dok je obavezna rezerva banaka bila 213,5 miliona eura i nastavlja sa stabilnim oporavkom nakon pandemije korona virusa.

U odnosu na posljednji dan 2020. godine, sredstva na računima crnogorskih banaka su uvećana za 688,12 miliona eura.

Na kraju oktobra, stanovništvo u Crnoj Gori na bankarskim računima imalo je ukupne depozite od 1,358 milijardi eura. Od tog iznosa, 901,49 miliona su depoziti po viđenju kojima mogu da raspolažu u svakom trenutku, čime se nastavlja rast ovog segmenta koji ima najveći iznos od januara 2013, od kada su dostupni ovi statistički podaci CBCG.

Oročena sredstva takođe su porasla, i to na 456,17 miliona eura, od čega najveći dio čine ona s periodom čuvanja od tri mjeseca do godinu – 210,4 miliona. Slijedi štednja od jedne do tri godine – 173,44 miliona eura, na preko tri godine čuva se 38,51 miliona, a kratkoročno do tri mjeseca još 33,82 miliona eura.

U poređenju s prethodnim mjesecima, smanjuje se ukupan iznos oročen na period između tri mjeseca i godinu, dok svi ostali depoziti bilježe rast.

Klijenti crnogorskih banaka koji na računima drže sredstva, za svoje iznose prosječno mogu dobiti 0,34 odsto prinosa na godišnjem nivou.

Naime, prosječne pasivne kamatne stope su nikad niže, pa su tako kompanije na depozite prosječno dobijale 0,24 odsto ili 0,01 procentni poen više nego mjesec ranije. Prinosi od njihovih sredstava na godišnjem nivou po viđenju su bili 0,02 odsto, a do tri mjeseca 1,04 odsto. Kamate na štednju za njih su rasle u skladu s dužinom oročavanja, i to do iznosa od 2,11 odsto za periode duže od pet godina.

Stanovništvo je, pak, moglo da računa na prosječnih 0,45 odsto prihoda od štednje na godišnjem nivou, što je 0,02 odsto manje nego u septembru ove godine.

Najviše prosječne efektivne pasivne kamatne stope bile su na najkraći rok od samo tri mjeseca, gdje su građani imali prihode od 1,75 odsto. Za štednju na rok između tri i pet godina štediše su na godišnjem nivou dobijali 1,65 odsto sredstava koje drže u bankama. Za štednju na rok od jedne do tri godine kamatna stopa je bila 1,38 odsto, a za period od tri mjeseca do godinu 1,28 odsto tokom 12 mjeseci. Kad su u pitanju sredstva koja se u bankama čuvaju od duže od pet godina, građani su za njih dobijali najnižu pasivnu kamatnu stopu koja je iznosila 1,23 odsto.

U odnosu na septembar, kamate na štednju padaju što je oročenje duže, dok one za čuvanje depozita do tri mjeseca kontinuirano rastuod februara ove godine.

Od 4,06 milijardi eura koliko trenutno iznose depoziti u crnogorskim bankama, tri milijarde čuvaju rezidenti, a preostalih 1,06 milijardi stranci.

Banke i druge depozitne institucije na računima čuvaju 2,97 miliona, a ostale finansijske institucije čak 44,42 miliona eura. Privatne kompanije imaju depozite od čak 1,08 milijardi, a neprofitne organizacije 60,04 miliona eura.

I državna uprava na svim nivoima zarađuje od kamata. Najmanje depozita sredstava imaju fondovi, i to 4,71 milion, dok lokalne uprave drže 73,61 milion eura. Državne kompanije na bankarskim računima imaju 167,92 miliona, a Vlada još 205,35 miliona eura.

Više od milijardu koje imaju nerezidenti u crnogorskim finansijskim institucijama, u najvećem dijelu čine depoziti stranaca – 606,73 miliona, te oni kompanija u stranom vlasništvu – 444,97 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *