Radnici Željezare čekaju ishod razgovora vlasnika i novog investitora

Pogoni nikšićke željezare Tosčelik, gdje je proizvodnja ugašena u martu, mirovaće do daljnjeg.

Predsjednik fabričkog Sindikata, Željko Rabrenović, kazao je Danu da se agonija zaposlenih i nekadašnjeg industrijskog giganta nastavlja, a da njihova dalja sudbina zavisi od ishoda pregovora sadašnjeg vlasnika Željezare, turske Tosyali grupe i zainteresovanog kupca iz Poljske.

„Pretpostavljam da se neće krenuti u proizvodnju prije marta, jer ide zima, hladnoće, treba sve obezbijediti, pripremiti, a to u zimskim uslovima ide vrlo teško. Sve zavisi i od tih pregovora, koji, prema informacijama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, još traju“, rekao je Rabrenović.

Toščelik, kćerka firma turske Tosyali grupe, kupila je iz stečaja imovinu nikšićke fabrike 2012. godine za 15,1 milion eura. Preuzimajući fabriku novi vlasnici su najavili trogodišnje investicije od 35 miliona eura, uposlenje do 500 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400 hiljada tona.

Umjesto obećanog, Željezara je sa veoma malim brojem radnika proizvodila minimalne količine čelika i to samo u režimu jeftine električne energije. U poslednjih nekoliko godina iz Toščelika su povremeno saopštavali da im poslovanje remeti nelojalna konkurencija na tržištu, a ključni fabrički pogon Čeličanu gase u martu, od kada su radnici na plaćenom odsustvu.

Od maja željezarci svakog mjeseca dobijaju rješenja o isplati plata u iznosu od 90 odsto. Rabrenović je kazao da će u tom iznosu dobiti i platu za novembar, a za naredni mjesec očekuju rješenja.

„Ne znamo ko je potencijalni kupac iz Poljske, valjda je to poslovna tajna, ali znamo sigurno da nećemo dozvoliti da kupe fabriku bez radnika. Jednostavno nemamo mogućnosti da dozvolimo sebi takav luksuz i završimo na Birou rada. Upozorenje je poslato, nije do nas, do njih je. Ukoliko ti pregovori budu nepovoljni za nas zaposlene, onda ćemo da se organizujemo i preduzmemo neke korake“, kazao je Rabrenović.

Izvor: Pobjeda.me

Foto: Tosçelik Nikšić

Check Also

Početak sezone smanjio broj nezaposlenih za tri odsto

U Crnoj Gori je na kraju juna bilo 46.160 nezaposlenih, tri odsto manje nego u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.