Program “Crna Gora odmah” uzeti sa skepsom

Dodajte komentar

Neke senzacionalističke najave programa “Crna Gora odmah”, koji je predstavio premijer Zdravko Krivokapić, ipak bi trebalo uzeti sa dozom skepsom, jer je riječ o velikom broju projekata za malo novca, kazao je Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

U Jutarnjem programu TVCG Sošić je rekao da imamo 302 projekta, uključujuči i auto-put. Podsjeća da je za te projekte, koji se ne tiču auto-puta, planirano oko 200 miliona eurta, “što nije veliki iznos”.

“Mi smo upozoravali i ranijih godina da način na koji ova država upravlja tim malim iznosom budžeta koji ima za kapitalne projekte, je vrlo problematičan. Čak i Državna revizorska institucija (DRI) rekla da način na koji biramo projekte vrlo problematičan”, rekao je Sošić.

On kaže da je od 117 novih projekata iz programa “Crna Gora odmah” gotovo 75 njih, po ocjeni Ministarstva finansija, ima ispod polovine poena kojim se ocjenjuje njihova zrelost za finansiranje.

“To govori da biramo projekte koji su polupripremljeni. Šta je posljedica toga? Ulazimo u projekat koji traje godinama, a nema mu kraja. Troškovi se povećavaju, jer nijesu pravilno procijenjeni, a kako smo ušli u taj projekat, ne možemo ga ostaviti na pola”, rekao je Sošić.

Nada se, kaže, da će se političari dogovoriti kad je u pitanja sudbina vlade, jer kakav god budžet da je za narednu godinu, potrebno je da ga imamo, kako ne bi ušli u privremeno finansiranje “koje smo iskusili ove godine”.

Smatra i da povećanje broja zaposlenih u kompanijama iz energetskog sektora za njih nije iznenađenje.

“Treba imati u vidu da Ministarstvo kapitalnih investicija prati samo 20 preduzeća na državnom nivou, a mi ih imamo gotovo 60. Tako da sve te podatke treba uzeti sa rezervom, imajući u vidu da postoje preduzeća, možda sa ne sa tolikim obrtom, ali koja nijesu ni pod čijim nadzorom”, rekao je Sošić.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *