Bankari izdali važno upozorenje građanima uoči Crnog petka: Dobro pazite na ovih 7 stvari

Pazite na lažne i primamljive „Black Friday“ ponude te budite oprezni prilikom online kupovine i prodaje

Hrvatsko udruženje banaka (HUB) poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje uoči popularno nazvanog „Black Friday-a“ te sve učestalijih pokušaja zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.

U cilju sigurnog korišćenja kartica i svih njihovih pogodnosti nužno je edukovati i informisati se o najčešćim vrstama prevara putem kojih kriminalci pokušavaju da prikupe i zloupotrijebe lične i finansijske podatke. Shodno tome, HUB donosi savjete za odgovorno i sigurno korišćenje kartica te načine prevencije online prijevara.

SAVJETI ZA SIGURNU KUPOVINU INTERNETOM:

1. NE NASJEDAJTE NA NEREALNE PONUDE!

Budite oprezni s ponudama poput „BLACK FRIDAY HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale”, čak i ako su u pitanju renomirani brendovi, jer one mogu biti lažne;
Uvijek provjerite web-prodajno mjesto na kojem kupujete unosom prave web-adrese u internet browser;
Provjerite dostupnost korisničke službe web-prodajnog mjesta, mogućnost reklamacije, povrata i troškove dostave robe kao i saglasnosti koju dajete prilikom kupovine;

2. NE DAJTE SE UPECATI!

Ne unosite svoje lične podatke niti podatke o kartici u ponude, nagradne igre, takmičenja, poruke dostavnih službi i slično jer mogu biti oblik prevare s ciljem prikupljanja ličnih i finansijskih podataka.
Takve poruke često vode na lažne stranice koje mogu izgledati uvjerljivo i koristiti se imenima poznatih stranica na kojima inače kupujete.
Provjerite e-mail adresu s koje ste dobili poruku, sastoji li se ona od nepovezanog skupa znakova ili sadrži naziv prodajnog mjesta, a na originalnim stranicama dostavne službe informirajte se o uslovima plaćanja poštarine.

3. OPREZNO NA STRANICAMA ZA OGLAŠAVANJE

Prodajete li robu ili uslugu putem web-oglasnika, nikada ne šaljite kupcu sigurnosne podatke sa svoje kartice (broj kartice, valjanost, CVV/CVC, mToken kod). Dovoljno je da mu pošaljete svoj IBAN.
Nemojte autorizovati uplatnu transakciju putem 3D Secure programa niti otvarati linkove u kojima Vas traže da unesete podatke o platnoj kartici i iznose njenih limita.
Pažljivo pročitajte sigurnosne smjernice koje se nalaze na internet stranici prije objave samog oglasa za svoje usluge ili proizvode.

4. OBNOVA KORISNIČKIH PODATAKA

Ne odgovarajte na e-mail poruke lažnih prodajnih mjesta, javnih preduzeća, državnih i finansijskih institucija ili dostavnih službi na kojima traže odavanje Vaših ličnih i finansijskih podataka radi tzv. obnove Vašeg korisničkog računa.

Svoje korisničke račune uvijek obnavljajte na stranicama na kojima ste inače prijavljeni, odnosno na stvarnoj web-adresi prodajnog mjesta, unosom svog korisničkog imena i lozinke, a nikada putem primljenog linka.

5. NE ŠALJITE SVOJE PODATKE!

Ne šaljite putem društvenih mreža, SMS poruka ili e-mailova podatke o svojoj kartici niti njenu sliku.

6. ČUVANJE PODATAKA O KARTICI

Prilikom unosa broja kartice, na primjer za plaćanja unutar raznih aplikacija, igrica, pretplata i slično, provjerite uslove upotrebe i jesu li podaci o kartici automatski sačuvani za buduće kupnje, a posebno ako uređaj dajete na upotrebu djeci.
Budite svjesni da u slučaju da dijete ili treća osoba obavi kupovinu karticom koju ste sauvali za plaćanja unutar aplikacija, kao korisnik kartice odgovorni ste za takve transakcije.

7. REDOVNO PROVJERAVAJTE TROŠKOVE!

Redovno pregledavajte svoje troškove i koristite ostale mogućnosti upravljanja potrošnjom putem usluga i aplikacija izdavaoca Vaše kartice te, ako uočite bilo kakav sumnjivi ili nepoznati trošak, to mu ODMAH javite, savjetuje HUB.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

“Vasilije” od večeras prevozi i noću između Kamenara i Lepetana

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore od danas uvodi noćni saobraćaj na trajektnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published.