Željeznički prevoz kupuje nove vozove

Dodajte komentar

Građani sa sjevera Crne Gore, koji za prevoz koriste željeznicu, ukazuju na to da je polazaka i povrataka do Podgorice i primorja malo.

Kako su pojasnili, prvi polazak iz Podgorice za Bijelo Polje je u šest časova i 31 minut, naredni tek u 16 i 48, a posljednji u 19 i 45.

”To je deset sati razlike između prva dva polaska, ne razumijem zbog čega ne bi imao makar još jedan voz da saobraća u terminu od 15 ili 15 i 30 časova. Ovako ima ljudi koji jednostavno ne mogu da čekaju, pa koriste autobuski prevoz, koji je mnogo skuplji u odnosu na voz. Karta vozom do Kolašina je 3,20, a autobusom je taj iznos duplo više sa peronskom kartom”, naveo je jedan od Kolašinaca, koji radi u Podgorici.

Kako je istakao još gora situacija je kada su u pitanju polasci sa sjevera prema Podgorici, pa su iz Bijelog Polja ka Podgorici i Baru u 6.39, 9.42 i 19.45 časova.

”Ne vjerujem da nema ekonomske računice da se uvedu novi polasci, jer voz recimo u deset do pet popodne za Kolašin, Bijelo Polje bude pun uvijek. Tako da vjerovatno mnogi građani, iako ranije završe sa poslom čekaju taj voz, jer im je jeftinije nego autobusom”, kazao je on.

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) priznaju da imaju slabu frekventnost saobraćaja od i ka sjeveru, ali poručuju da su u pregovorima za nabavku vozova, koji bi se koristili na toj relaciji.

”Trenutno smo u procesu pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za finansiranje nabavke novih voznih sredstava, odnosno dva nova moderna elektromotorna voza koji bi, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, bili korišćeni za saobraćaj prvenstveno na ovoj relaciji”, saopštili su iz ŽPCG.

U važećem redu vožnje, kako su naveli, postoji više polazaka na relaciji Bijelo Polje – Podgorica – Bar i nazad.

“I to iz Bara za Bijelo Polje u 5.20, 15.30 i 17.58 časova, iz Podgorice taj isti voz sa sjever polazi u 6.31, 16.48 i 19.10. Polasci iz Bijelog Polja za Podgoricu su u 6.39, 9.42 i 19.45 časova”, naveli su iz ŽPCG.

Red vožnje, kako su dodali, na godišnjem nivou usaglašava se sa upravljačem infrastrukture na osnovu raspoloživih kapaciteta i u dogovoru sa operaterima teretnog i putničkog prevoza.

“Željeznički prevoz Crne Gore je i ove godine predao zahtjev za iste trase za narednu godinu u novom redu vožnje koji stupa na snagu sredinom decembra 2021, imajući naravno u vidu potrebe naših putnika i značaj ove linije u lokalnom saobraćaju.

O konačnom redu vožnje za 2022. godinu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost nakon što ga upravljač infrastrukture zvanično objavi”, saopštili su iz tog željezničkog preduzeća.

ŽPCG je 2013. godine kupila tri elektromotorna voza novcem od kredita EBRD-a, za koji je garanciju dala Vlada, vozovi su tipa “Civity”, španskog proizvođača CAF.

13 miliona eura su plaćena tri voza kupljena 2013. godine.

Ti vozovi se koriste u lokalnom saobraćaju, a maksimalna brzina im je 120 kilometara. Prije toga, Crna Gora je posljednje vozove kupila 1984. godine.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *