“Najniža penzija da ne bude ispod 200 eura”

Demokratska Crna Gore predala je skupštinsku proceduru Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se predviđa da od 1. januara najniža penzija ne bude niža od 200 eura, saopšteno je na konfrenciji za novinare te partije.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović rekao je da svaki šesti penzioner ima penziju od 140 eura.

„Penzioneri su najugroženija kategorija stanovništva, jer svi znamo šta se može sa 140 eura mjesečno“, istakao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, Fond pio na mjesečnom nivou izdvaja 36 miliona eura, a za povećanje najniže penzije potrebno je još 1,35 miona eura. Šaranović je, odgovarajući na pitanje da li država ima dovoljno sredstava da najniža bude penzija bude 200 eura, odgovorio da država mora biti sposobna da obezbijedi 3,75 odsto izdavanja za veće penzije.

On je, komentarišući ponudu Demokratskog fronta (DF), rekao da bi platformu uzeli u razmatranje preduslov je da naredni parlamentarni izbori budu tek 2024, odnosno, takva platforma mora poštovati izbornu volju građana od 30. avgusta prošle godine.

„Ako je neko odlučio da ide sa Demokratskom partijom socijalista, Demokrate ga u tome ne mogu spriječiti”, istakao je Šarnović.

On je podsjetio da su Demokrate ranije zastupale rekonstrukciju vladekao najbolji model za izlazak iz političke krize.

“Cijenimo da je cjelishodno da oni, koji su bili protiv rekonstrukcije, nađu zajednički imenitelj, usaglase platformu i detalje, i kao takvu nam je učine dostupnom da bismo se na osnovu nje izjasnili”, rekao jeŠaranović.

Check Also

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *