MKI: CEDIS u minusu 3,4 miliona, To Montenegro 2,6 miliona eura, najveći pad EPCG-a, koji je imao i najveći rast troškova za zarade

Dodajte komentar

Ministarstvo kapitalnijh investicija predstavilo je Izvještaj o poslovanju privrednih društava (koja su u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija) za III kvartal 2021. godine.

“U resoru MKI je 21 privredno društvo u većinskom vlasništvu države. Od 20 privrednih društava 10 je poslovalo sa neto gubitkom, i 10 sa neto dobiti. Ukupno ostavarena neto dobit iznosi 27 miliona eura, dok neto gunitak iznosi -11, 7 miliona eura”, kazala je predstavnica Odjeljenja za unapređenje korporativnog upravljanja Ana Tošanić Radunović.

Ona je navela da Ministarstvo za devet mjeseci ima jedno privredno društvo više – EPCG Solargradnja, te da za to društvo još nemaju rezultate rada.

CGES je ostvario najveću neto dobit-14, 3 miliona eura.

Zatim slijede Aerodromi Crne Gore 5,3 miliona eura, Rudnik uglja 3,6 miliona eura, Monteput jedan milion, ŽPCG 936 hiljada eura.

“Kada gledamo ostvarene gubitke, CEDIS je poslovao sa najlošijim rezultatom i ostavrio minus od 3,4 miliona eura, zatim TO Montenegro 2,6 miliona eura, Barska plovidba 2,5 miliona, Crnogorska plovidba 1,3 miliona”, ističe Tošanić Radunović.

Kada poredimo neto rezultate poslovanja za ovaj period u odnosu na prvih šest mjeseci, trendovi su sljedeći.

“Osam društava je nastavilo da posluje sa pozitivnim neto rezultatom. To su CGES, EPCG, Rudnik uglja, Luka Bar, Marina Bar, Monteput i ŽPCG. Dva društva su iz negativnog neto rezultata prešla u pozitivni-Aerodromi Crne Gore i ŽICG. Jedno društvo je iz pozitivnog prešlo u negativni- Montenegro bonus”, dodaje Tošanić Radunović.

Od kompanija koje su tokom čitave godine imale pozitivan rezultat, značajan pad u devetomjesečnom periodu ostvarila je EPCG.

“Ona je zabilježila pad od 16,7 miliona eura, odnosno 97 odsto”, ističe Tošanić Radunović, objašnjavajući da najveći efekat na ovakav trend imaju visoke cijene električne energije na berzi koju je EPCG bila obavezna da uvozi.

Troškovi naknada i zarada iznosili su 84 miliona eura, i bilježe rast od 2,2 odsto.

“Društvo sa najvećim troškom zarada je EPCG sa rastom od 1,3 milion eura, zatim Rudnik uglja 0,8 miliona eura, CEDIS 0,7 miliona eura, CGES 300.000 eura”, navodi Tošanić Radunović.

Aerodromi i Željeznica Crne Gore su, dodaje, smanjili troškove naknada i zarada.

Troškovi neto naknada revizorskim i odborima direktora iznosili su 520.000 eura i manji su u odnosu na 2019. godinu za 8,3 odsto i veći u odnosu na 2020. godinu za 63 odsto.

“Bruto otpremnine su iznosile 2,6 miliona eura. Značajno su rasle u odnosu na prethodne godine”, navela je Tošanić Radunović, dodajući da su najveće izdatke imale EPCG, CEDIS, Luka Bar…

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *