Kako se u nekoliko koraka osloboditi papirologije i digitalizovati poslovanje?

Dodajte komentar

Svako poslovanje temelji se na povjerenju, ali digitalizacija poslovanja – koja između ostalog podrazumijeva oslobađanje papirologije i kreiranje digitalne arhive dokumenata – zahtjeva dodatne nivoe sigurnost i povjerenja. Elektronske usluge povjerenja omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku, garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu, i imaju vrijednost dokaza budući da elektronski potpis i pečat imaju istu pravnu težinu kao svojeručni potpis i pečat u papirnom obliku.

Crnogorski Telekom je jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. To znači da Telekom, kao posrednik, garantuje identitet potpisnika i integritet dokumenata sa elektronskim potpisom i pečatom.

Usluge povjerenja koje Telekom nudi su:

  • izrada kvalifikovanog certifikata za elektronski potpis, elektronski pečat (eTrustPotpis i eTrustPečat)
  • izrada kvalifikovanog elektronskog vremenskog pečata (eTrustVremenskiPečat)
  • kvalifikovana verifikacija elektronskog potpisa i elektronskog pečata (eTrustVerifikacija)

Sve ove usluge dostupne su na jednom mjestu, kroz eTrust portal. To je prva i jedina platforma u Crnoj Gori koja nudi kompletan set usluga za upravljanje digitalnim dokumentima (potpis, pečat, vremenski pečat, verifikacija).

Kome su namijenjene usluge povjerenja Telekoma

Elektronske usluge povjerenja Crnogorskog Telekoma namijenjene su fizičkim licima, privrednim subjektima i zaposlenima unutar privrednih subjekata, i uopšte svima koji žele inovativna i moderna rješenja za primjenu u elektronskom poslovanju ili komunikaciji.

Koje su prednosti korišćenja ovih usluga?

Prije svega, sertifikati omogućavaju mobilnost jer nisu vezani za računar, pa se usluge mogu obavljati bilo kada i bilo gdje. Takođe, nije potrebno posjedovati hardverski kripto-uređaj (USB token), čime se uklanja trošak instalacije i nabavke samog uređaja. Na kraju, korišćenje usluga je nezavisno od platformi ili internet pretraživača, mogu se koristiti na svim operativnim sistemima i pretraživačima.

Sve ovo za građane znači uštedu vremena, pristupačnost, sigurnost, zaštitu privatnosti. Preduzećima nudi jednostavnije i brže poslovne procese, transparentnost, povjerenje i sigurnost, a nije zanemarljiv ni uticaj na zaštitu životne sredine, kroz značajno manje korišćenje papira.

Kako do eTrust usluga?

Dovoljni su internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator. eTrust portal za digitalno potpisivanje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata je siguran i baziran na dvofaktorskoj autentifikaciji, pa se osim korisničkog naloga i šifre koristi i eTrust autentifikator mobilna aplikacija za smart telefone, za potvrdu svake transakcije.

Fizička lica proces izdavanja sertifikata za pomenute usluge mogu započeti online, a potvrda i provjera identiteta vrše se jednom posjetom nekom od T-centara. Pravna lica najprije prolaze proces registracije uživo, nakon čega se sve drugo završava online.

Da dobijete eTrust nalog, pošaljite zahtjev za registraciju i iskoristite 10 besplatnih transakcija, bez obaveze plaćanja nakon njihovog isteka. Besplatne transakcije validne su šest mjeseci i dostupne su fizičkim licima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *