Harasani: Čuli smo da poslodavci skraćuju radno vrijeme

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani saopštio je da imaju saznanja da dosta poslodavaca smanjuje radno vrijeme sa osam na četiri sata, kako bi na taj način izbjegli eventualno povećanje zarada, kako je to predviđeno planom Evropa sad.

Harasani je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da inspekcijske službe nijesu zabilježile takve slučajeve.

“Čuli smo da dosta poslodavaca smanjuje radno vrijeme sa osam na četiri sata. Mi nijesmo naišli na to, ali se pripremaju da to rade, kako bi dali istu tu naknadu, znači 450 eura na pola, dakle 225 eura. Zaposleni ako na to naiđu treba odmah da prijave inspekciji, jer bez prijave mi ne možemo da vršimo nadzor, ne možemo biti u svakom objektu, nego radimo po prijavi”, rekao je Harasani.

Takvi poslodavci, kako je najavio, biće kažnjeni.

“Kazne su do pet hiljada eura. Ići ćemo na otklanjanje tih nepravilnosti, a ako se ogluše ići će se na kažnjavanja. Poslodavci ne ide u prilog da to rade”, poručio je Harasani, i apelovao na radnike da prijave sve nepravilnosti.

Pozvao je radnike i da ne pristaju na potpisivanje aneksa ugovora koji predviđaju smanjenje radnog vremena sa osam na četiri sata.

Kad je riječ o eksploataciji šljunka, on je rekao da su u posljednjih godinu dana pokrenuli sedam krivičnih prijava, dok su za zabranu rada donijeli pet rješenja.

rekao da je sve to bilo malo dok se nijesu umrežili sa Upravom policije, Ministarstvom poljoprivrede i tužilaštvom.

“Oni su našli sve zakonske rupe. Oni su znali da Inspekcija za vode ima pravo da kontroliše korito rijeke. Onda su oni počeli da kopaju poljoprivredno zemljište gdje je nadležna Inspekcija za poljoprivredu u Ministarstvu. Pa dok su oni obaviješteni, pa dok su i tu našli rupe u zakonu, onda su kupovali zemljište i kopali na javnim površinama gdje su nadležne komunalne službe”, rekao je Harasani.

Check Also

Rekordni profit BP u 2022. primakao se blizu 28 milijardi dolara

Naftni gigant British Petroleum (BP) udvostručio je profit tokom 2022. godine, a rekordna zarada posljedica …

Leave a Reply

Your email address will not be published.