Gubitak Lutrije 3,2 miliona eura

Dodajte komentar

Lutrija Crne Gore, čiji je vlasnik biznismen Sava Džigi Grbović, za devet mjeseci ove godine ostvarila je gubitak iz poslovanja u vrijednosti 456 hiljada eura, navedeno je u izvještaju objavljenom na sajtu Montenegro berze.

Akumulirani gubitak iz ranijeg perioda na kraju septembra iznosio je 3,2 miliona eura, i skoro se izjednačio sa vrijednošću stalne imovine kompanije procijenjene na 3,5 miliona eura.

Poslovni prihodi kompanije za devet mjeseci iznose 466 hiljada eura, dok su u istom periodu lani iznosili 709 hiljada eura. Poslovni rashod sada iznosi 841 hiljadu eura, dok je za devet mjeseci lani bio 920 hiljada eura.

Manjak je djelimično pokriven novom kratkoročnom pozajmicom od 320 hiljada eura. Tako da ukupne kratkoročne obaveze iznose 1,2 miliona eura, dok dugoročnih nema. Kompanija ima i odložene poreske obaveze od 259 hiljada eura.

Državni paket akcija u Lutriji od 46 odsto kupila je u septembru 2005. godine kompanija Korner za 780 hiljada eura, kasnije je bilo dokapitalizacija i kupovine akcija od malih akcionara, tako da Grbović sada na svoje ime ima 43 odsto akcija a njegova firma Flesh&As još 51 odsto.

Lutrija je godinama, na osnovu mišljenja tadašnjeg Ministarstva finansija, kao lutrijsku igru “toto” priređivala klasičnu sportsku kladionicu. Za sportsku kladionicu bila je fiksna koncesija od 500 eura, dok za lutrijske igre ta dažbina nije postojala.

Lutrija Crne Gore prestaje da priređuje lutrijske igre na sreću 31. decembra 2016. godine, nakon 56 godina rada, jer joj je istekla koncesija, koja više nije mogla biti produžena, a tadašnje Ministarstvo finansija nije raspisalo oglas za novu koncesiju.

Lutrija sada ima dvadesetak klubova za igre na sreću na aparatima, kao i televiziju 7.

Novim nacrtom Zakona o igrama na sreću, predviđeno je da država osnuje svoje novo preduzeće koje bi se bavilo lutrijskim igrama na sreću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *