“Čeka nas majka svih finansijskih kriza”

Dodajte komentar

Ulagač sa Wall Streeta i osnivač fonda Scion Capital Majkl Beri (Michael Burry) smatra da nas čeka „majka svih finansijskih kriza”.

Beri, koji je prvi predvidio veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. godine i koja je na kraju potopila svijet, smatra da su se ulagači na berzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom – ne vodi ni u šta dobro.

„Imamo više špekulacija nego u dvadesetim godinama 20. vijeka, koje su dovele do Velike depresije 1929. godine. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do krize početkom dvijehiljaditih“, napisao je Beri na društvenoj mreži Twitter.

On je konstatovao da su plate radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

„Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vijest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to, napisao je Bonitet.

Prije toga, podsjeća portal, na temu spekulacija na berzama, još u junu poručio je da su one predznak „majke svih slomova“.

„Kada kripto tržište drastično izgubi vrijednost, gubici u Mejn stritu (Main Street) mjeriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja“, napisao je.

Prethodno, Voren Bafet (Waren Buffett), američki milijarder i investicioni guru, objavio je u nedavnom intervjuu za CNBS da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od aktuelne pandemije. Dobre vijesti nema ni takozvani dr Propast odnosno Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) koji je predvidio ekonomsku krizu iz 2008. godine, a sada tvrdi da su moguća četiri scenarija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *