Bajden nominovao Pauela za drugi mandat na čelu FED-a

Predsjednik SAD-a Džo Bajden saopštio je da je nominovao dosadašnjeg predsjednika Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela za drugi mandat na čelu centralne banke.

Bajdenova odluka je stavila tačku na višenedjeljne spekulacije na berzi da bi guvernerka u FED-a Lael Brejnard moglao da bude kandidovana za tu funkciju zbog pritiska naprednjaka među demokratama, izvještava CNBC.

Umjesto toga, Brejnardova je predložena za potpredsjednicu borda guvernera, a uveliko se očekuje da će ona dobiti zasebnu funkciju potpredsjednika nadzornog tijela koje nadgleda nacionalni bankarski sistem. Kao potpredsjednica za monetarnu politiku, nasljedila bi Ričarda Klaridu, čiji mandat ističe 31. januara 2022.

„Kao što sam ranije rekao, ne možemo samo da se vratimo tamo gde smo bili prije pandemije, već moramo da izgradimo još bolju ekonomiju nego što je bila, i uvjeren sam da su predsedavajući Pauel i dr Brejnard fokusirani na držanje inflacije na niskom nivou, na stabilnnost cijena, i na punu zaposlenost koja će učiniti našu ekonomiju jačom nego ikada ranije“, naveo je Bajden u saopštenju.

Nominacija Pauela sada ide u Senat na odobrenje.

Bajden je u obrazloženju odluke pohvalio Pauelovu politiku FED-a za „odlučno” djelovanje u prvim danima pandemije.

FED je tada donio niz programa kreditiranja bez presedana, istovremeno smanjivši kamatne stope skoro na nulu, i uveo mjesečni program kupovine obveznica.

„Predsjedavajući Pauel je obezbjedio čvrsto vođstvo tokom perioda izazova bez presedana, u kojem su se desili najveći ekonomski pad u modernoj istoriji i napadi na nezavisnost Federalnih rezervi“, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dodaje se da je tokom tog vremena i Lael Brejnard imala vodeću ulogu u FED-u radeći zajedno sa Pauelom kako bi se podržao snažan ekonomski oporavak SAD.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.