Zbog covid-19 mjera pala cijena nafte, ali i vrijednost eura

Dodajte komentar

Azijske dionice lagano su započele sedmicu dok su nafta i euro bili pod pritiskom, jer su povratak ograničenja covid-19 u Evropu i razgovori o ubrzanom smanjenju od američke Centralne banke stavili investitore na oprez.

Naftni fjučersi su pali za oko 1 posto na otvaranju, što je dovelo do najnižih vrednosti nafte u sedam sedmica od 78,05 i 74,76 dolara zbog zabrinutosti zbog prevelike ponude.

Australijske dionice pale su za 0,4 posto, predvođene gubicima dionica banaka. Japanski Nikkei (.N225) je pao za 0,3 posto, a MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica (.MIAPJ0000PUS) je ostao nepromijenjen.

“Postoje upitnici u vezi sa otpornošću Evrope i evropske ekonomije, što je pogoršano protestima i stopom zaraze viđenim tokom vikenda”, rekao je Rodrigo Catril, strateg Nacionalne australijske banke u Sidneju.

Euro je oslabio 0,2 posto, na 1,1280 dolara, blizu najniže vrijednosti u 16 mjeseci. Zajednička valuta je bila glavni pokretač na tržištima tokom nedavnih sesija, jer se investitori klade na to da evropska ekonomija znatno zaostaje za oporavkom SAD-a.

Imovina sigurnog utočišta kao što su obveznice, zlato i jen također su imala koristi od nedavnog opreznog tona na finansijskim tržištima.

U ponedjeljak je prinos na referentne 10-godišnje američke državne obveznice bio stabilan na 1,5634 posto. Zlato je našlo podršku na 1.845 dolara po unci. Jen se kretao na 114,09 za dolar. Australijski dolar, osjetljiv na rizik, također je pao na najniži nivo od sedam sedmica od 0,7227 dolara. Južnokorejske dionice (.KS11) bile su izvan granica jer su proizvođači čipova pratili američke konkurentske kompanije na višem nivou sa boljim izgledima za potražnju za memorijskim čipovima.

Trgovina će vjerovatno biti smanjena ove sedmice zbog Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, ali oprezni ton je naveo trgovce da ponovo prate slučajeve covid-19 u Evropi, kao i da drže na oku govornike Centralne banke, posebno u Britaniji i Evropi.

Austrija je u ponedjeljak započela svoje četvrto zatvaranje, uz upozorenje susjedne Njemačke da bi mogla slijediti njihov primjer – dok su se protesti protiv ograničenja dogodili širom kontinenta. Očekuje se da će ankete u Evropi i Britaniji tokom sedmice pokazati opadajući trend proizvodnje i raspoloženja.

“Kombinacija covida, rasta i geopolitičkih zabrinutosti u eurozoni podržava igre sigurnih ulaganja. Nedavni pad ispod nivoa eura i dolara od 1,15 dolara i zalet koji je uslijedio natjerao nas je da dodatno snizimo naše prognoze za valutni par”, rekla je šefica FX strategije Rabobanke Jane Foley, očekujući da će do sredine sljedeće godine iznositi oko 1,12 dolara.

U međuvremenu, američka ekonomija posljednjih sedmica iznenađuje analitičare jačim podacima o maloprodaji od očekivanih i vrućom inflacijom. Fokus ove sedmice je na cijenama i tržištu rada i na tome šta bi Centralna banka mogla učiniti u vezi s njihovom snagom.

Potpredsjednik Centralne banke Richard Clarida rekao je prošle sedmice da bi o ubrzavanju tempa smanjivanja moglo biti vrijedno razgovarati na sastanku u decembru.

Kina je u ponedjeljak, 19. mjesec, kao što se i očekivalo, ujednačila svoje referentne kamatne stope za kredite preduzeća i stanovništva.

Očekuje se i da će centralne banke u Južnoj Koreji i Novom Zelandu ove sedmice povećati kamatne stope.

Bitcoin je bio pod pritiskom nakon što je prošle sedmice objavio svoju najgoru sedmicu u dva mjeseca, a posljednji je bio na 58.180 dolara.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *