Telenor preuzima Charoen Pokphand za 8,6 milijardi dolara

Dodajte komentar

Norveški Telenor i tajlandski konglomerat Charoen Pokphand Group (CP Group) dogovorili su spajanje svojih telekomunikacionih jedinica u Tajlandu u ugovoru vrijednom oko 8,6 milijardi dolara.

Spajanjem, kako javlja Reuters, stvara se kompanija koja će imati više od polovine svih mobilnih pretplatnika u ovoj zemlji jugoistočne Azije.

Ugovor, koji je Telenor objavio u petak i podložan je regulatornim odobrenjima, norveškoj i tajlandskoj kompaniji će obezbijediti vlasništvo nad trećinom spojenog entiteta.

Partnerstvo će ojačati poziciju dvije kompanije u odnosu na trenutnog lidera na tržištu, Advanced Info Service-a i dati im bolju poziciju za rastuće investicione troškove za 5G mrežu.

Telenor će po ugovoru spojiti svoju Total Access Communication s True Corporation CP Grupe.

Vijest dolazi nekoliko mjeseci nakon što je tajlandski proizvođač električne energije Gulf Energy Development ponudio preuzimanje Intouch Holdingsa koji kontroliše AIS, iako je Gulf Energy do sada uspio samo da poveća svoj udio u Intouchu na 42,3%.

Zajednička kompanija Telenora i CP Grupe imaće “tržišni udio u prihodima od 40%, koji je sličan AIS-u”, izjavio je za medije izvršni direktor Telenora Sigve Brekke.

“AIS je stariji brat kada je u pitanju profitabilnost”, kazao je.

Kombinirana tvrtka biće kotirana na tajlandskoj berzi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *