Sada i analitičari S&P ističu izvijestan bankrot Evergrandea

Dodajte komentar

Kineska kompanija Evergrande, o čijim dugovima i kasnim isplatama kamata svet bruji već neko vrijeme, će najvjerovatnije bankrotirati pošto je ta kompanija u suštini uveliko izgubila glavnu granu svog poslovanja, stoji u saopštenju analitičara S&P Globalnog indeksa.

Evergrande je prema rezultatima prodaje, prošle godine bio drugi izvođač građevinskih radova u Kini. Kao i ostatak ovih kompanija u Kini, oni su prodavali stanove kupcima prije nego što su sagrađeni kako bi skupili kapital za buduće projekte, piše CNBC.

Ovaj cash flow ciklus je naišao na brojne probleme. Iako je kompanija do sada uspjela da pronađe novac i isplati sva potraživanja na vrijeme, “ogromni dug Evergrandea će ga sustići”, piše u analizi S&P, prenosi Blic.

– Kompanija je izgubila mogućnost da prodaje nove kuće, što znači da će njihov glavni biznis model biti ugašen. Samim tim dalje plaćanje potraživanja je malo vjerovatno – kažu analitičari, koji vjeruju da je bankrot Evergrandea vrlo izvijestan.

Do sada je kineski gigant uspijevao da u posljednjim trenutcima otplati dugovanja, ali analitičari ističu da će najveći test za ovu kompaniju biti u martu i aprilu sljedeće godine, kada na naplatu stiže oko 3,5 milijarde dolara.

U posljednjih 10 godina, vrijednost ove kompanije je drastično rasla, mnogo više od vrijednosti izvedenih radova i onoga što su uspjeli da prodaju na tržištu nekretnina. Narodna banka Kine je u oktobru izjavila da je slučaj Evergrandea izolovan i da su ostale građevinske firme stabilne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *