Investicioni fond KKR nudi 12 milijardi dolara za “Telekom Italija”

Kompanija Telekom Italija (TIM) primila je od američkog investicionog fonda KKR ponudu vrijednu 10,8 milijardi eura (12 milijardi dolara) s ciljem preuzimanja i privatizacije najveće telekomunikacione grupe u Italiji, saopštio je italijanski operater.

Ponuda KKR-a dolazi u trenutku dok se glavni izvršni direktor TIM-a, Luiđi Gubitosi, bori za opstanak kompanije koja se našla na meti najvećeg francuskog medijskog konglomerata Vivendija, nakon što je dva puta tokom poslednja tri mjeseca objavila upozorenja u vezi sa profitom, prenio je Rojters.

Iz Telekoma Italija su naveli da je KKR postavio indikativnu cijenu od 0,505 eura po akciji u svojoj ponudi za potencijalnu kupovinu TIM-a, što je premija od 45,7 odsto u odnosu na cijenu običnih akcija na zatvaranju berze u petak.

Bord direktora TIM-a održao je u nedelju popodne višečasovni sastanak, kojim je predsedavao bivši zvaničnik centralne banke Italije Salvatore Rosi, ali u kratkom saopštenju nije dao naznake da li će podržati ovu ponudu.

U saopštennju je samo napomenuto da je KKR svoj potez nazvao “prijateljskom” ponudom i da ima za cilj da dobije podršku kompanije i vlade.

Italijansko Ministarstvo finansija je saopštilo da je interesovanje za italijanske kompanije u inostranstvu “pozitivna vijest za zemlju” i da će tržište procijeniti koliko je plan KKR-a validan da bi se realizovao.

Vlada će pomno pratiti razvoj događaja s fokusom na planove vezane za TIM-ovu fiksnu imovinu, što će biti ključno prilikom odluke o tome da li će koristiti svoje pravo veta.

Rim ima specijalna ovlašćenja u pogledu stavljanja veta kako bi kompanije koje su od strateškog značaja zaštitio od stranih preuzimanja.

Novi vlasnik bi takođe morao da preuzme TIM-ov bruto dug od 29 milijardi eura, navodi britanska agencija.

Izvor: Bankar.rs

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.