Dionice Alibabe nezaustavljivo padaju na berzama

Dionice Alibabe nezaustavljivo padaju na berzama, usljed čega se krnji i bogatstvo vlasnika online kompanije i nekada najbogatijeg Kineza.

Kako se problemi tehnološkog giganta nastavljaju, tako se i dramatično “topi” bogatstvo vlasnika Alibabe.

Milijarder Džek Ma, nekada najbogatiji Kinez, u proteklih godinu dana izgubio je čak 30 milijardi dolara i trenutno je, prema procjenama Forbesa, “težak” tek oko 38,6 milijardi, naspram maksimalnih 66,6 milijardi dolara koliko je vrijedjelo njegovo bogatstvo na vrhuncu Alibabinih dionica na berzama.

Samo u petak, nakon novog pada vrijednosti dionica Alibabe, Ma je izgubio dodatnih 350 miliona dolara.

Alibaba Grupa je prošle sedmice objavila razočaravajuće kvartalne prihode i oborila prognoze za narednu godinu.

Prihodi kineske kompanije u drugom kvartalu podbacili su u odnosu na tržišna očekivanja jer su usporavanje potrošnje u Kini i poremećaji u lancu snabdijevanja pogodili njen sektor e-trgovine, pokazuju objavljeni finansijski rezultati kompanije.

Agencija Reuters izvještava da su poslovni rezultati Alibabe podbacili u drugom tromjesečju kompanijske fiskalne godine, i da su nakon objave izvještaja akcije Alibabe listirane na Njujorškoj berzi, koje su u dosadašnjem toku godine izgubile 30 procenata vrijednosti, u petak na Wall Streetu potonule za 2,4 odsto.

Velike kineske tehnološke kompanije su, dodaje britanska agencija, takođe pod pritiskom pooštrenih propisa koje su donijeli kineski regulatori pozivajući se na antimonopolske i bezbjednosne razloge.

Izvor: BIZlife.rs

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.