Filip Moris: Borba protiv šverca cigareta pokazuje rezultate, akcize najbolje povećavati postepeno

Dodajte komentar

Direktor kompanije Filip Moris za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Srđan Lazović izjavio je da su rezultati novih akcija protiv nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda itekako vidljivi, te da takav pristup rješavanju dugogodišnjeg problema šverca definitivno ima perspektivu, kako za prihode budžeta, tako i za poslovanje industrije.

“Mi u kompaniji Filip Moris vjerujemo da je snažan otpor švercu i nelegalnoj prodaji duvanskih proizvoda ispravan put koji vrlo brzo pokazuje rezultate. Dokaz za to su podaci Uprave prihoda i carina koji pokazuju da je naplata akcize na duvanske proizvode za prvih devet mjeseci bila bolja nego za cijelu 2018.“, navodi Lazović koji je uvjeren da će se takav trend nastaviti i do kraja godine.

Komentarišući najavljeno povećanje akciza na duvanske proizvode predviđeno planom „Evropa sad“, Lazović je izrazio uvjerenje da će Vlada imati dodatnog razumijevanja i po tom pitanju u danima koji dolaze. Smatra da bi najavljeno povećanje akciza trebalo oprezno sprovesti uzimajući u obzir dosadašnje uspješne poteze Vlade u borbi protiv crnog tržišta.

Lazović se osvrnuo i na neke medijske izjave koje su ovih dana potpisali „distributeri“ duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, a koji očigledno ne dijele njegov entuzijazam u vezi sa sprovedenim mjerama Vlade i koji upozoravaju da će najavljeno povećanje akciza urušiti legalno tržište uprkos snažnoj borbi protiv šverca.

„Ne bih se mogao složiti sa takvim navodima, posebno kada vidimo rezultate koji do sada nisu izostali, i kada takve izjave selektivno targetiraju određene kategorije proizvoda“ rekao je Lazović, kao i da je čudno da su se potpisnici takvih izjava obrušili na povećanje akciza na cigarete, a pozdravili povećanje akciza na alternativne, manje štetne proizvode. „Krajnje je cinično imati tako podvojene poglede na različite kategorije duvanskih proizvoda, posebno kada određeni proizvodi, kao što je nesagorijevajući duvan, imaju potencijal da promovišu ciljeve javnog zdravlja, kako je prije dvije godine ocijenio američki FDA“, naglasio je Lazović, piše CdM.

Direktor Filip Morisa tvrdi da je optimalno rješenje nastavak snažne borbe u suzbijanju crnog tržišta uz postepeno povećanje akciza na duvanske proizvode.

„Uvjeren sam da će Vlada i u ovom slučaju imati konstruktivan pristup i pronaći najbolje rješenje koje će obezbijediti kontinuirani rast budžetskih prihoda, ali ujedno biti u interesu građana i cjelokupne privrede. Predlog zakona o akcizama koji je u Skupštini već ide u dobrom pravcu, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je kroz dijalog sa privatnim sektorom već odradilo veliki dio posla i vjerujem da je na poslanicima crnogorskog parlamenta sada samo da taj predlog do kraja uobliče i osiguraju da on u potpunosti podrži plan „Evropa sad“, zaključio je Lazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *