Dramatičan pad prodaje novih automobila u Evropi, Stellantis prestigao VW grupu

Prodaja novih automobila u Evropi pala je u oktobru za 29 procenta u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je najgora prodaja u mjesecu oktobru otkako se ona mjeri, jer je kriza čipova smanjila ponudu novih vozila.

Registracije novih automobila u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i zemljama Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu na nivou su 798.693 vozila, navodi se u izvještaju Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Hyundai, Kia, Porsche i Smart ostvarili su rast prodaje uprkos padu tržišta, dok su Jaguar i Ford zabilježili drastični pad.

Pad isporuka Volkswagen grupe od 42 odsto u oktobru znači da ju je Stellantis pretekao kao najprodavaniji evropski proizvođač automobila, ali je i prodaja ove grupacije smanjena za 32 procenta.

Stellantis je prošlog mjeseca prodao 165.866 automobila, u poređenju sa 165.309 automobila Volkswagen grupe.

Brendovi koji posluju u okviru VW grupe su više puta ove godine zaustavljali proizvodnju, uključujući i glavnu Volkswagenovu fabriku u Volfsburgu u Nemačkoj, zbog nedostatka poluprovodnika, prenosi Revijahak.

VW Grupa, kao i drugi proizvođači automobila, daju prednost svojim najprofitabilnijim markama i automobilima u proizvodnji, odnosno njima prioritetno idu čipovi. Tako je Porsche u oktobru povećao prodaju za 13%.

Izvor: REVIJAHAK.HR

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.