Žugić: Nivo NPL-a na skoro identičnom nivou kao prije krize

Rast nekvalitetnih kredita (NPL) u iznosu od svega 0,03 odsto pokazuje da je crnogorski bankarski sistem u kovid krizu ušao jak i stabilan, a da je deset paketa mjera koje je Centralna banka (CBCG) donijela od početka pandemije itekako doprinijelo očuvanju te stabilnosti, kazao je guverner CBCG, Radoje Žugić.

On se sastao danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke (CKB) Tamašom Kamarašijem sa kojim je razgovarao o skorašnjim ocjenama međunarodnih finansijskih institucija, koje su potvrdile da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan.

Žugić je, osvrćući se na stanje u bankarskom sektoru, istakao da je, uprkos pandemiji COVID -19, nivo nekvalitetnih kredita ostao na skoro identičnom nivou kao prije krize.

“Rast NPL-a u iznosu od svega 0,03 odsto govori da je crnogorski bankarski sistem u covid krizu ušao jak i stabilan, a da je deset paketa mjera koje je CBCG donijela od početka pandemije itekako doprinijelo očuvanju te stabilnosti”, kazao je Žugić.

To su, kako je rekao, prepoznale i međunarodne finansijske institucije, čija je ocjena da je zahvaljujući CBCG dat doprinos manjoj recesiji.

Kamaraši je naveo da je zadovoljan zbog kontinuirane i kvalitetne saradnje CKB-a i CBCG.

On je istakao da su makroprudencijalne mjere CBCG bankarskom sektoru bile od izuzetne pomoći.

“Mjere su bile transparentne, uspješne i očuvale su stabilnost bankarskog sektora, ublaživši rastući trend prezaduženosti stanovništva”, kazao je Kamaraši.

Žugić je istakao da je CKB važan dio crnogorskog bankarskog sektora i da očekuje da će saradnja biti nastavljena, posebno u segmentu adekvatne i pravovremene primjene zakona o kreditnim institucijama i o sanaciji kreditnih institucija čija primjena počinje u januaru sljedeće godine.

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *