Xiaomi predstavio liquidcool tehnologiju – novu generaciju tehnologije hlađenja pametnih telefona

Dodajte komentar

Globalni tehnološki lider Xiaomi predstavio je svoje najnovije dostignuće u oblasti hlađenja uređaja – Loop LiquidCool Technology. Inspirisana rashladnim rješenjima koja se koriste u vazduhoplovnoj industriji, tehnologija Loop LiQuidCool koristi kapilarni efekat koji privlači tečni rashladni agens do izvora toplote, isparava, a zatim efikasno raspršuje toplotu prema hladnijem dijelu, sve dok se agens ne kondenzuje i uhvati preko jednosmjernog kanala zatvorene petlje. U poređenju sa konvencionalnim rješenjima parnih komora, ova nova tehnologija ima dvostruko veće mogućnosti hlađenja i rangira se kao najefikasnije rješenje za hlađenje pametnih telefona. Xiaomi ima za cilj da uvede Loop LiquidCool tehnologiju u svoje proizvode u drugoj polovini 2022.

Ova nova tehnologija sadrži prstenasti sistem toplotnih cijevi koji se sastoji od isparivača, kondenzatora, komore za punjenje, kao i cijevi za gas i tečnost. Postavljen na izvore toplote, isparivač ima rashladno sredstvo koje isparava u gas kada je pametni telefon pod velikim opterećenjem. Protok gasa i vazduha se zatim premjesti u kondenzator, gdje se gas ponovo kondenzuje u tečnost. Ove tečnosti se apsorbuju i sakupljaju kroz sićušna vlakna u komori za dopunjavanje – koja ponovo puni isparivač – čineći ga samoodrživim sistemom.

Iako ova nova tehnologija koristi isti metod kao VC tečno hlađenje, novi faktor oblika čini značajnu razliku u efikasnosti. Kako konvencionalni VC sistemi nemaju odvojene kanale za gasove i tečnosti, vrući gas i hladne tečnosti se miješaju i ometaju jedni druge, posebno pod velikim opterećenjem. Pumpa u obliku prstena ima poseban dizajn gasne cijevi, koji u velikoj mjeri smanjuje otpor prolaza vazduha za 30%. Omogućavanjem glatkijeg protoka pare, maksimalni kapacitet prenosa toplote se povećava do 100%.

Da bi se osigurala jednosmjerna visokoefikasna cirkulacija, implementacija Tesline strukture ventila unutar komore za punjenje je ključna. Tesla ventil je jednosmjerni ventil koji dozvoljava tečnosti da prođe kroz isparivač, dok blokira kretanje gasova u pogrešnom smjeru. Ovo omogućava veću efikasnost u cirkulaciji gasa/tečnosti u cijelom sistemu.

Na testnom Xiaomi Mix 4 uređaju, originalna parna komora je zamijenjena novim Loop LiquidCool Technology rješenjem. Tokom 30-minutnog Genshin Impact testa uz maksimalne video postavke od 60 kadrova u sekundi, ovaj impresivni sistem hlađenja održavao je uređaj ispod maksimalne temperature od 47,7 ℃, a procesor je hladniji za 8,6 ℃ niži od standardne verzije.

Zahvaljujući jednosmjernoj cirkulaciji, razdvajanju gas-tečnost i gasnim cijevima sa niskom toplotnom otpornošću Teslinog ventila, fleksibilni faktor forme takođe omogućava usvajanje i slaganje Loop LiquidCool tehnologije u bilo koju vrstu unutrašnjeg dizajna. Na primjer, petlja u obliku kvadrata će omogućiti više prostora za bateriju, modul kamere i drugo.

Benchmark.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *