Bil Gejts gradi nuklearno postrojenje, investicija 4 milijarde dolara

Dodajte komentar

TerraPower, start-up čiji je suosnivač Bil Gejts a koji je osnovan s namjerom da izvrši revoluciju u dizajnu nuklearnih reaktora, odabrao je mjesto Kemerer u Vajomingu (SAD), kao lokaciju za svoj prvi reaktor.
Izgradnja će biti zahtjevan posao a zaposliće 2.000 radnika, rekao je izvršni direktor TerraPowera Kris Leveski.

Takođe će omogućiti nova radna mjesta u oblasti čiste energije u regiji u kojoj dominiraju industrija uglja i plina.

“Nova industrija koja dolazi u bilo koju zajednicu generalno je dobra vijest”, rekao je gradonačelnik Kemerera Villiam Tek za CNBC.

Za TerraPower je odabir lokacije bio pitanje geoloških i tehničkih faktora, kao što su seizmički i uslovi tla, te podrška zajednice, rekao je Leveski.

Nakon izgradnje, elektrana će osigurati baznu snagu od 345 megavata, s potencijalom za proširenje svog kapaciteta na 500 megavata.

Poređenja radi, 1 gigavat, ili 1.000 megavata, energije može napajati grad srednje veličine, a naselje može raditi na oko 1 megavat, u skladu s pravilom koje je suosnivač Microsofta Gejts iznio u svojoj nedavnoj knjizi “Kako izbjeći klimatsku katastrofu”.

Izgradnja elektrane koštaće oko 4 milijarde dolara, pri čemu će polovina tog novca doći od TerraPowera, a druga polovina iz Naprednog programa demonstracije reaktora Ministarstva energetike SAD-a.

Kada bude izgrađena, elektrana bi trebala osiguravati struju 60 godina, rekao je Leveski.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *