U 2020. država dala oko četiri miliona eura subvencija vlasnicima mHE, oni platili oko 650.000 eura koncesione naknade

Dodajte komentar
Ilustracija

Država je u prošloj godini dala oko četiri miliona eura subvencija vlasnicima malih hidroelektrana u Crnoj Gori. U istom tom periodu vlasnici su platili oko 650.000 eura koncesione naknade, što se može vidjeti u informaciji o aktivnostima na realizaci ji projekta obnovljivih izvora energije, koja je usvojena juče na sjednici Vlade.

“Tokom 2020. godine, koncesiona naknada se obračunavala za ukupno 24 objekta mHE i to za osamnaest na mjesečnom nivou, jednu na polugodišnjem, a pet na godišnjem nivou. Ukupna obračunata vrijednost koncesione naknade iznosila je 649.303 eura i u cjelosti je naplaćena. U periodujanuar-septembar 2021. godine koncesiona naknada se obračunava za 27 mHE i to za osamnaest na mjesečnom nivou, jednu polugodišnjem a osam na godišnjem nivou. Za devet mjeseci 2021. godine mHE kojima se obračun vrši na mjesečnom nivou obračunato jeukupno 816.925 eura, koja je u cjelosti naplaćena”, piše u dokumentu.

Prema ranijim podacima medija, prva mHE je počelarad sredinom 2014. i te godine država, odnosno potrošači su platili 80 hiljada eura subvencija, dok je naredne plaćeno 625 hiljada eura.

U 2016. i 2017. godini plaćena su 2,3 miliona eura, 2018. godine subvencije su bile 3,9 miliona, a 2019. oko 2,8 miliona. U 2020. godini iznos je dostigao blizu četiri miliona.

Kompaniji “Hidroenergija Montenegro” je za rad osam mHE plaćeno 7,6 miliona eura po osnovu subvencija, firmi “Kronor su za dvije mHE plaćena 3,2 miliona, a firmi “Igma enerdži, koja ima takođe dvije mHE, blizu 2 miliona.

Milion eura isplaćeno je firmi “Hidrobistrica” za rad jedne mHE, a po jednu mHE imaju i firme “Sinerdži i “Nord enerdži, kojima je plaćeno 830 hiljada, odnosno 350 hiljada eura.

Od prošle godine kroz račune za struju prvi put se subvencionira rad 10 mHE koje su ušle u pogon u različitim periodima tokom 2020. godine. Potrošače su koštale oko milion eura. One se nalaze u vlasništvu “Simes inženjering, “BB hidro, “Pauer AB group, “Viridi Progressum”, “Zeta enerdži i konzorcijuma “Small Hydro Power Mojanska i “Small Hydro Power Kutska.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže. CEDIS je kao naručilac krajem 2018. godine raspisao dva tenderska postupka kojim je pokrenuta prva faza projekata. Odabrani izvođač radova je konzorcijum koji čine “Mezon d.o.o.” Danilovgrad, “Ramel d.o.o.” Nikšić i “Elektro tim d.o.o.” Budva.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *