Srzentić: Podrška estonskih timova u procesu digitalne transformacije veoma značajna za Crnu Goru

Dodajte komentar

Odnosi Crne Gore i Estonije tradicionalno su dobri i prijateljski, zasnovani na bliskim ekonomskim i drugim interesima, kao i zajedničkim vrijednostima, a podrška estonskih timova na polju digitalizacije u dijelu savjetovanja, dijeljenja dobrih praksi i modela razvoja veoma je značajna za našu državu.

To je poruka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamare Srzentić, nakon sastanka sa ministarkom vanjskih poslova Estonije Eva-Maria Liimets, gdje su ministarke imale priliku da razgovaraju o prethodnoj zajedničkoj saradnji dvije zemlje na polju digitalizacije i Partnerstva za otvorenu javnu upravu, kao i o budućim planovima.

Ministarka Srzentić je na sastanku upoznala ministarku Liimets sa aktivnostima Crne Gore na polju digitalizacije i reforme javne uprave, značaju potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa Estonijom, kao i namjerom da već sada neke uspješne digitalne koncepte iz Estonije primijenimo i u Crnoj Gori.

“Kroz brojne aktivnosti i programe stvaramo povoljan ambijent za mlade ljude da ostanu u Crnoj Gori, ali isto tako želimo da kroz program Montenegro Digital Corps privučemo talente iz drugih zemalja kako bismo udruženim snagama učinili Crnu Goru razvojnim centrom za region. Želimo da kroz ove i slične aktivnosti ubrzamo naš put pristupanja Evropskoj uniji, čije vrijednosti i digitalnu agendu apsolutno pratimo. Kontinuirana edukacija i prevazilaženje digitalnog jaza su naši strateški prioriteti zato je koncept Digitalne akademije za nas veoma važan, naročito jer ćemo na ovaj način omogućiti dodatnu edukaciju i karijerni razvoj javnih službenika, studenata i ostalih relevantnih grupa, posebno onih marginalizovanih”, istakla je Srzentić.

Ministarka Liimets, rekla je da podržava sve napore Crne Gore na putu pristupanja Evropskoj uniji i poručila da naša država ima punu političku i stručnu podršku u okviru pregovora za članstvo.

“Proces digitalne transformacije je dugotrajan, zahtijeva strpljenje i kontinuiran rad, zbog čega pozdravljamo vaše ambicije u okviru digitalne i regionalne agende. Edukacija, jedinstveno digitalno tržište, upotreba univerzalnog digitalnog ID-ja, kao i pružanje servisa građanima sa poštovanjem načela privatnosti i sajber bezbjednosti je nešto ka čemu svi treba da stremimo”, poručila je Liimets.

Srzentić je naglasila da je pametna razmjena sigurnih podataka i korišćenje informacija za stvaranje još boljih i pametnijih politika “nešto na čemu radimo u saradnji sa međunarodnim partnerima, zbog čega je posebno važna podrška estonskih timova u dijelu savjetovanja, dijeljenja dobrih praksi i modela razvoja”.

Ministarke Srzentić i Liimets su dogovorile dalju konkretizaciju saradnje, kao i sagledavanje projekata u narednom periodu gdje je moguće operativnije raditi sa estonskim timovima, ali i zajedno pronaći dodatne mehanizme za njihovo finansiranje u okviru evropskih fondova ili twinning projekata.

U narednom periodu u Crnoj Gori biće otvoren počasni konzulat Estonije, što je i potvrđeno na sastanku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *