Srbija želi da postane bezgotovinsko društvo

Dodajte komentar

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predstavnici Njemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, kompanija Visa i Mastercard, potpisali su u srijedu sporazum o saradnji kojim je zvanično pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

Riječ je o projektu podrške malim trgovcima i institucijama da moderniziju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom, u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom Srbije.

Ministar Mali rekao je da je sporazum potpisan sa ciljem da se podrže mali preduzetnici, mikro i mala preduzeća u procesu digitalizacije i u procesu nabavke onih uređaja koji podržavaju bezgotovinsko plaćanje.

Direktorka GIZ Srbija Daniela Funke istakla je da ovaj program predstavlja saradnju javnog i privatnog partnerstva sa ciljem da se promoviše bezgotovinsko plaćanje i stvori bolje poslovno okruženje.

Navela je da ovaj program prati evorpske standarde, unapređuje male biznise i utiče na suzbijanje sive ekonomije.

Direktorka Mastercarda za tržista Srbije, Crne Gore i BiH, Jelena Ristić, istakla je da je misija Mastercarda izgradnja bezgotovinskog društva, na čemu ta kompanija, kako kaže, radi već nekoliko godina.

Istakla je da je ova inicijativa inspirisana sličnim programom koji je lansiran u Poljskoj pre nekoliko godine, gdje je za više od tri godine postavljeno više od 400.000 POS terminala, čime je privatna mreža povećana za 40 odsto kod 303.000 trgovaca.

“Vjerujem da ćemo u Srbiji ostvariti dobre rezultate, jer nam je i pandemija pokazala da postoji potreba za digitalizacijom i aktivnim korišćenjem elektronskih oblika plaćanja”, rekla je Ristić.

Biznis lider za razvoj poslovanja VISA na tržištu jugoistočne Evrope Ana Marković rekla je da su njihova istraživanja pokazala da ako bi se procenat bezgotovinskog plaćanja povećao za samo pet odsto u narednih pet godina, da bi to dovelo do smanjenja sive ekonomije za oko 13 odsto.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *