Nova Coca-Colina akvizicija: Rosa preuzima Duboku

Dodajte komentar

Allied Beverages Adriatic d.o.o. Beograd – Zemun (ABA), vlasnik brenda flaširane vode Rosa, zavisno društvo američke kompanije Barlan Inc i krajnje kontrolisano preduzeće od američke The Coca-Cola Company, namjerava da preuzme preduzeće Andjelković al d.o.o. Beograd, proizilazi iz prijave koncentracije Konkurencijskom vijeću BiH, izvještava Indikator.ba.

Društvo Allied Beverages Adriatic sklopilo je 13. jula 2021. ugovor o kupovini udjela preduzeća Andjelković al kojim će ono nakon okončanja transkacije biti pod indirektnom kontrolom The Coca-Cola Company preko njenih zavisnih društava Barlan Inc. i The Coca-Cola Export Corporation.

АВА је vlasnik žiga Rosa i nosilac poslovanja u Republici Srbiji u okviru kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i šire, dok se društvo Anđelković bavi aluminijskim biznisom (proizvodnja ploča, listova, cijevi i profila od plastike, koja se obavlja u proizvodnom pogonu u Staroj Pazovi), a od 2017. godine, kada je kupilo fabriku vode u Neresnici kod Kučeva, proizvodi i negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep.

Početkom ove godine a s ciljem prodaje biznisa sa vodom Andjelković je pokrenuo razdvajanje kompanije na dva nezavisna društva izdvojivši novo preduzeće koje će nastaviti da se bavi aluminijum biznisom, dok je u preostatku društva koji je namijenjen prodaji ostao “vodeni biznis” sa povezanom imovinom i zaposlenima.

Andjelković al nema povezanih društava u Bosni i Hercegovini.

Konkurencijsko vijeće BiH zaključilo da u ovom slučaju nije postojala obaveza prijave koncetracije, te je odbacilo prijavu kompanije Allied Beverages Adriatic d.o.o. Beograd.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *