MER: Preko 30 prijava za grantove za ranu fazu razvoja startapova

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore objavilo je, po prvi put, Javni konkurs za grantove za ranu fazu razvoja startapova 13. oktobra 2021. godine, u skladu sa Programom za inovacije 2021-2024, koji je Vlada Crne Gore usvojila ranije ove godine.

Ukupan budžet Konkursa iznosi 200.000,00 eura, a Ministarstvo može dodijeliti podršku za pojedinačni startap projekat u iznosu od 6.000,00 do 20.000,00 eura. Budući korisnici granta u obavezi su da obezbijede 20% sopstvenog sufinansiranja od ukupne vrijednosti projekta, čime se stimuliše ulaganje u inovacionu djelatnost.

Do isteka roka za dostavljanje prijava na Konkurs pristiglo je preko 30 prijava, koje su u fazi provjere formalne ispunjenosti uslova za učešće na Konkursu. Nešto više od 50% prijava kandidovano je od strane startapova koji već posluju na tržištu i upisani su u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), dok ostatak čine neformalni startap timovi, koji će, u slučaju da budu pozitivno ocijenjeni po ovom konkursu, biti u obavezi da se registruju kod CRPS i upišu u Registar inovacione djelatnosti.

U dijelu troškova zapošljavanja, koji se mogu tražiti za novozaposlene članove tima, odnosno one koje u prethodnih 6 mjeseci nijesu imali ugovor o radu sa preduzećem, kandidovano je preko 70 zapošljavanja kroz predložene projekte, a što će svakako za pozitivno ocijenjene projekte biti podložno provjerama.

Do kraja nedelje treba da otpočne proces evaluacije projektnih prijava, a finalizacija kompletnog procesa očekuje se do sredine decembra ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *