Inspekcija će kontrolisati ugovore o radu

Dodajte komentar

Inspekcija rada zasada nema saznanja da neki poslodavci zaposlenima nude anekse ugovora na nepuno radno vrijeme, kako bi na taj način izbjegli moguće povećanje zarada. Iz Inspekcije rada su za Portal RTCG poručili da će kontrolisati kod svakog poslodavca ugovore o radu, a zaposlene pozivaju da bar anonimo prijave bilo koje kršenje radničkih prava.

Iz Inspekcije rada pojašnjavaju da ako je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena onda nema prekršaja za poslodavca, u suprotnom postoji prekšaj. U tom slučaju poslodavcima prijete kazne od 500 do 5.000 eura.

Podsjetimo nedavno je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković saopštio da u susret mogućem usvajanju “Maršalovog plana”poslodavci već primoravaju zaposlene da zaključe aneks sa punog na nepuno radno vrijeme i tako izbjegnu moguće povećanje zarada.

Iz Inspekcija rada su portalu RTCG saopštili da za sada nemaju saznanja da neki poslodavci nude radnicima takve ugovore, ali nadležnost inspekcije po tom pitanju proizilazi iz obeveze da vrši kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora.

“Nepostupanje poslodavca, imalo bi za posledicu upravni postupak od strane Inspekcije rada kojim bi se istom poslodavcu ukazalo na obavezu postupanja po odredbama kolektivnog ugovora, odnosno za nepostupanje, bilo bi donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti. Ukoliko poslodavac ne bi izvršio svoju obavezu po rješenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mjera u vidu novčane kazne. Izricanje novčanih kazni (od 500-5.000 eura) bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usljed nepostupanja (shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru), odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora”, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kažu da u takvim slučajevima provjere obračuna zarade ima nadležnost i Uprava prihoda, dok Inspekcija rada provjerava da li je poslodavac prekršio obaveze iz opšteg kolektivnog, te da li je zaposlenom uručena obračunska lista.

“Veliki je problem što naši zaposleni i dalje u velikoj mjeri prijave poslodavca tek kad im istekne angažman, tj. kad više nema osnova za postupanje Inspekcije rada. Stoga pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicajativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos”, saošteno je iz Uprave za inspekcije poslove.

Inspekcija rada ima 43 inspektora (od čega 32 inspektora prate oblast prava iz rada i po osnovu rada, a 11 je iz oblasti zaštite na radu), dok je sistematizacijom predviđeno 53.

“Uprava za inspekcijske poslove će svakako ukoliko to dozvole budžetske prilike raditi na uvećavanju broja inspektora rada, što će uticati na krajnje rezultate naše borbe protiv sive ekonomije na tržištu rada kao i svih drugih vidova zloupotreba koje se u praksi dešavaju. Ukoliko ima inspektora koji postupaju nesavjesno, ako dođemo do takvih informacija i dokaza, oni će sigurno snositi disciplinsku odgovornost i odgovarati za sopstveno pstupanje”, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *