Indeks korupcije: Crna Gora na 80. mjestu od 194 ekonomije svijeta

Prema Indeksu korupcije za 2021. godinu Crna Gora je na 80. mjestu i rizik od korupcije u najvažnijim sektorima može se okarakterisati kao osrednji.

Indeks koji je objavila TRACE international, globalno priznata poslovna asocijacija posvećena borbi protiv korupcije i promovisanju dobrog upravljanja i usklađenosti, donosi ovakve podatke.

Indeks meri rizik od podmićivanja u poslovanju u 194 ekonomije sveta.

Prema ovogodišnjim podacima, Crna Gora je na 80 mjestu na indeksu i ima skor 44.

Na prva tri mjesta na Indeksu su Danska, Norveška i Švedska, a na posljednjem su Eritreja, Turkmenistan i Severna Koreja.

U dijelu Indeksa gdje se opisuju ocjene za Crnu Goru, naglašava se da je ovaj rezultat kombinovan na osnovu analize u četiri ključne oblasti. Pritom, na skali od 0 do 100, što veći rezultat ukazuje na veći rizik poslovanja u pogledu korupcije.

„Vezano za poslovnu interakcije sa vladom, Crna Gora dobija srednju ocjenu od 47 za ovaj domen, zasnovan na srednjem stepenu interakcije vlade, srednjem očekivanju da će biti traženo mito i srednjeg regulatornog opterećenja“, navodi se u tekstu Indeksa.

Što se tiče odvraćanja i primjene mjera protiv mita, Crna Gora dobija srednju ocjenu od 45.

„Kada je u pitanju transparentnost vlade i državnih službi, Crna Gora dobija srednju ocjenu 44 u ovom domenu, zasnovanu na osrednjoj vladinoj transparentnosti i transparentnosti finansijskih interesa. U vezi kapaciteta za nadzor civilnog društva, Crna Gora dobija srednju ocjenu od 38 u ovom domenu, zasnovanu na srednjem stepenu slobode/kvaliteta medija i srednjem stepenu građanskog angažmana društva“, piše u Indeksu.

Prema ovom indeksu Srbija je na 106. mjestu sa srednjom ocjenom 50, koliko ima i Ruanda. Prema ocjeni, najslabija ocjena je u sprovođenju mjera protv mita (63).

U regionu je najbolje rangirana Slovenija, koja je na 29. mjestu, ali je pala za tri pozicije. Hrvatska je napredovala za pet mjesta i sada je 47, dok je Sjeverna Makedonija 85, što je za četiri mjesta lošije nego 2020. godine.

Crna Gora je sa 78. pala na 89. mjesto, a najviše je nazadovalo Kosovo, koje je sa 97. dospjelo na 122. poziciju. Pored Srbije, najviše je napredovala Albanija, koja je sada 125, a bila je 139, dok je Bosna i Hercegovina nazadovala 18 mjesta i sada je 131. od ukupno 196 zemalja.

Danas

Check Also

Striković: Može se očekivati dalji pad cijena goriva

Trend snižavanja cijena nafte na svjetskom nivou mogao bi uskoro da se odrazi i na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.