ECB upozorava na potencijalni mjehur na finansijskom i tržištu nekretnina

Dodajte komentar

Evropska centralna banka upozorila je da je finansijsko i tržište nekretnina precijenjeno, i da je u takav položaj došlo prije svega zbog brzog ekonomskog oporavka, niskih kamatnih stopa i velikih paketa pomoći koji su dijeljeni tokom pandemije.

U svom polugodišnjem Izvještaju o stabilnosti, ova institucija je kao jedan od najvećih rizika za EU istakla ranjivosti finansijskog i tržišta nekretnina, ali i rast korporativnog i državnog duga, kao i sve rizičnije ponašanje kompanija. To rizično ponašanje ogleda se između ostalog i u riskantnim investicijama, posebno onim egzotičnim, koje su podložne slabijoj regulativi.

Ono što ECB može da uradi da bi donekle ublažila razvoj ovakve situacije je smanjenje paketa pomoći. Zato je još u septembru najavila da će kupovati manje obveznica.

U međuvremenu, inflacija u eurozoni je nastavila da raste, pa je sa septembarskih 3,4 odsto u oktobru porasla na 4,1 procenta. Ipak, Evropska centralna banka je mišljenja da je ovaj rast cijena samo privremen i da će usporiti u narednoj godini.

S druge strane, neki učesnici na tržištu smatraju da ECB potcjenjuje inflatorne pritiske i da će morati da koriguje svoje procjene.

Izvor: ECB

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *