Poskupljenje mlijeka neizbježno

Cijene gotovih mliječnih proizvoda moraju se korigovati, budući da cjelokupni mljekarski sistem kako mljekare, tako i primarna proizvodnja, trpi poskupljenja cijena repromaterijala i goriva koje idu ido 40 odsto, a očigledno se neće na tome zaustaviti, kaže u razgovoru za Dnevne direktorica mljekare “Srna” Zorka Šljukić.

Naime, iz Saveza stočara juče su saopštili da postoji mogućnost da naredne godine dođe do poskupljenja pasterizovanog mlijeka i mliječnih proizvoda od pet odsto, odnosno za dva centa po litru. Najavljeno poskupljenje zavisiće od saglasnosti crnogorskih otlcupljivača, odnosno mljekarskih kompanija.

Komentarišući mogući rast cijena mlij eka, Šljukić ističe da se od početka godine njihova, kao i sve druge kompanije nalaze u nezavidnom položaju i, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavaju od pojave korona virusa prošle godine, nastojali su da spriječe poskupljenje gotovih proizvoda.

“Pojava korona virusa, pad u prometima… sve se to odrazilo na našu industriju, a reflektuje se i na primame proizvođače”, kaže Šljukić.

Navodi da od 2006. nijesu mijenjali cijene gotovih proizvoda.

“Zagovornik sam toga da cijene gotovih proizvoda, konkretno mljekarskog sektora, ne poskupljuju, ali to se više ne može trpjeti, jer smo mi, da ne kažem na granici donje rentabilnosti…’’, poručuje Šljukić.

Dok su cijene brašna i ulja poskupile enormno, naglašava Šljukić, mlijeko koje je ne samo namirnica koja je potrebna, nego i zdrava stoji na cjenovnom nepoštovanju.

“Ne može litar varenike da se proizvede, preradi i distribuira do krajnjeg kupca za toliko centi”, naglašava sagovornica Dnevnih.

Govoreći o otkupu, Šljukić pojašnjava da pojedini otkupljivači prelaze i do 380 km od mljekare do otkupnog mjesta.

“Visoki su troškovi transporta, dolazi do udesa… U pozadini ima dosta problema. Visina poskupljenja koju smo planirali neće nam biti dovoljna da bi se kompanije, odnosno primarna proizvodnja, sačuvali”, zaključuje Šljukić, uz poruku da bi potrošači trebalo da imaju osjećaj za domaće proizvode.

Dnevne novine su pokušale dobiti odgovore od još dva velika otkupljivača mlijeka u Crnoj Gori, ali nijesu željeli da komentarišu najavljeno poskupljenje, navodeći da je procedura u toku, i da će se izjasniti kada bude postignut zvaničan dogovor.

Check Also

Zamka varijabilnih kamatnih stopa: U kojim zemljama se očekuju problemi?

Povećanje vrijednosti EURIBOR-a znači probleme za one koji imaju stambeni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom; …

Leave a Reply

Your email address will not be published.