Pogledajte kako izgleda dionica auto-puta (VIDEO)

Građevinski radovi na prioritenoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo privode se kraju, objavilo je Ministarstvo kapitalnih investicija. Pogledajte kako danas izgleda kompletna dionica auto-puta i kako teku završni radovi.

Kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo biće završeni do kraja mjeseca, dok će nadležne komisije odlučiti kada će biti pušten u saobraćaj, saopštio je ranije ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

Auto-put će, kako je najavio, biti u funkciji kada komisije za tehnički prijem, odnosno reviziju, procijene da li je put u dovoljnoj mjeri kvalitetno urađen i bezbjedan za puštanje u saobraćaj.

On je rekao da će prosječna cijena putarine na ovoj dionici biti osam centi po kilometru, ili ukupno od tri do 3,5 eura.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i ugovorom je bilo predviđeno da radovi traju četiri godine, odnosno, u maju 2019. godine trebalo je da sve bude završeno. Međutim, prvo su radove usporili nepredviđene okolnosti usljed teškog terena a potom i pandemija koronavirusa.

Dionicu gradi kineska kompanija CRBC, najveći podizvođač je podgorički Bemax, a sve je finansirala, u iznosu od 810 miliona eura, kreditna linija kineske Exim banke.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Exim banke, jer je pozajmica bila indeksirana u američkom dolaru. Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona eura na godišnjem nivou.

Check Also

Pala 43. Vlada Crne Gore

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su sat nakon ponoći nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore premijera Dritana …

Leave a Reply

Your email address will not be published.