Pogledajte kako izgleda dionica auto-puta (VIDEO)

Građevinski radovi na prioritenoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo privode se kraju, objavilo je Ministarstvo kapitalnih investicija. Pogledajte kako danas izgleda kompletna dionica auto-puta i kako teku završni radovi.

Kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo biće završeni do kraja mjeseca, dok će nadležne komisije odlučiti kada će biti pušten u saobraćaj, saopštio je ranije ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

Auto-put će, kako je najavio, biti u funkciji kada komisije za tehnički prijem, odnosno reviziju, procijene da li je put u dovoljnoj mjeri kvalitetno urađen i bezbjedan za puštanje u saobraćaj.

On je rekao da će prosječna cijena putarine na ovoj dionici biti osam centi po kilometru, ili ukupno od tri do 3,5 eura.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i ugovorom je bilo predviđeno da radovi traju četiri godine, odnosno, u maju 2019. godine trebalo je da sve bude završeno. Međutim, prvo su radove usporili nepredviđene okolnosti usljed teškog terena a potom i pandemija koronavirusa.

Dionicu gradi kineska kompanija CRBC, najveći podizvođač je podgorički Bemax, a sve je finansirala, u iznosu od 810 miliona eura, kreditna linija kineske Exim banke.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Exim banke, jer je pozajmica bila indeksirana u američkom dolaru. Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona eura na godišnjem nivou.

Check Also

U Crnoj Gori 7,6 hiljada turista, 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 7,6 hiljada turista, što je 30 odsto više u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *