Zbog zloupotrebe poreza izgubljeno skoro 500 milijardi dolara na globalnom nivou

Države globalno gube skoro pola triliona dolara zbog zloupotrebe poreza od multinacionalnih kompanija i superbogatih, što je dovoljno da u potpunosti vakcinišu globalnu populaciju protiv Covid-19 tri puta, navodi se u izvještaju koji prenosi The Guardian.

Istraživanje koje su sproveli poreski aktivisti otkrilo je da su procijenjeni gubici porasli sa 427 milijardi dolara prošle godine na 483 milijarde dolara u 2021. godini, pri čemu je samo Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno za skoro 40 posto ukupnog iznosa.

State of Tax Justice 2021, koji su zajednički objavili Mreža za poresknu pravdu (TJN), Globalna alijansa za poresku pravdu i globalna sindikalna federacija Public Services International, kaže da je 312 milijardi dolara od ukupnog iznosa rezultat prekogranične zloupotrebe korporativnog poreza od multinacionalnih korporacija i 171 milijardu dolara offshore utaje poreza od bogatih pojedinaca.

U izvještaju se navodi da je ukupan iznos izračunat na osnovu podataka koje su same prijavile multinacionalne korporacije i bankarskih podataka koje su prikupile vlade. Miroslav Palanský, naučnik za podatke u TJN-u, rekao je da brojke predstavljaju “vrh ledenog brijega” i da su stvarni gubici od zloupotrebe poreza mnogo veći.

Prema godišnjem pregledu, poreski prihodi koje su izgubile zemlje sa nižim prihodima bili bi dovoljni da vakcinišu 60 posto njihove populacije, premošćujući jaz u stopama vakcinacije između siromašnih zemalja i bogatijih zapadnih zemalja.

Međutim, utvrđeno je da su bogate zemlje odgovorne za omogućavanje 78 posto globalnih poreskih gubitaka i upućen je poziv da se odgovornost za postavljanje međunarodnih poreskih pravila premjesti sa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kluba od 38 bogatih nacija, na Ujedinjene nacije.

To dolazi nakon što je OECD posredovao u dogovoru između gotovo 140 zemalja da se dogovore minimalna globalna poreska stopa za korporacije od 15 posto. Međutim, izvještaj State of Tax Justice 2021 kaže da se očekuje da će vratiti samo dio prihoda izgubljenih u poreskim oazama i da će većinu vraćenih poreza preraspodijeliti bogatim članicama OECD-a umjesto državama u kojima su porezi prvobitno trebali biti plaćeni.

“Još jedna godina pandemije i još pola triliona dolara koje su najbogatije multinacionalne korporacije i pojedinci ugrabili iz javnih novčanika širom svijeta. Porez može biti naše najmoćnije oruđe za borbu protiv nejednakosti, ali je umjesto toga potpuno neobavezan za superbogate. Moramo reprogramirati globalni poreski sistem kako bismo zaštitili dobrobit ljudi i sredstva za život u odnosu na želje najbogatijih, ili će okrutne nejednakosti izložene pandemijom ostati zauvijek. The State of Tax Justice nam tačno govori koje su zemlje odgovorne za poreske zloupotrebe od kojih svi trpimo. Vrijeme je da budu pozvani na odgovornost”, kazao je Alex Cobham, izvršni direktor TJN-a.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.