Predlog zakona o budžetu dostavljen parlamentu

Dodajte komentar

Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, dostavljen je Skupštini Crne Gore, saopštio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečića.

Bečić je na Tviteru naveo da će naveo da će se Predlog zakona o budžetu naći pred poslanicima u decembru.

“Upravo je stigao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, sa pratećim predlozima zakona. Imajući u vidu da akti moraju biti određen vremenski period u proceduri, iste ćemo razmatrati na sjednici Skupštine Crne Gore u decembru mjesecu, a vjerujem i usvojiti”, napisao je Bečić.

Prema Predlogu zakona o budžetu, koji je Vlada usvojila u petak, izvorni prihodi iznose 1,97 milijardi eura, od čega porezi i doprinosi iznose 1,8 milijardi eura.

Izdaci iznose 2,17 milijardi eura, od čega tekuća budžetska potrošnja 1,92 milijarde, a kapitalni budžet 248 miliona eura.

Deficit je projektovan na 205 miliona eura odnosno 3,87 odsto BDP-a.

Za socijalnu zaštitu je opredijeljeno 667 miliona eura, opšte javne službe 618 miliona, zdravstvo 344 miliona, obrazovanje 225 miliona, javni red i bezbjednost 161 milion i odbranu 56,9 miliona.

Budžetom je predviđena implementacija poreskih reformi, predstavljenih kroz program Evropa sad, kojima se predviđa povećanje minimalca sa 250 na 450 eura, smanjenje poreskog opterećenja na rad, ukidanje doprinosa za zdravstvo.

Predviđen je rast plata svih zaposlenih od 17 odsto u prosjeku, a u zdravstvu dodatnih 12 odsto.

U skupštinsku proceduru dostavljeni su i prateći predlozi zakona.

U Vladi očekuju da će naredne godine imati istorijski iznos bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,3 milijarde eura, dok se prihodi od turizma projektuju na nivo iz 2019. godine odnosno milijardu eura.

Takođe tvrde da neće biti potrebe za novim zaduživanjem, što ne znači da neće izlaziti na tržište zbog povoljnih uslova ukoliko bude prilika.

U Vladi smatraju da je budžet za narednu godinu održiv i inkluzivan.

Predlog zakona o budžetu države utvrđuje Vlada i do 15. novembra ga dostavlja Skupštini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *