Novi skok cijene gasa, Gasprom nije rezervisao količine za Evropu

Cijena gasa u Evropi povećana je nakon saopštenja da „Gasprom“ nije rezervisao dodatne tranzitne kapacitete gasovoda „Jamal – Evropa“ i ukrajinskog gasno-transportnog sistema za decembar, javlja Sputnjik, pozivajući se na podatke sa berze „ICE Fjučers“.

Vrijednost decembarskih fjučersa gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, porasla je do 964 dolara za hiljadu kubnih metara.

To je više od sedam odsto iznad procijenjene cijene trgovanja 12. novembra (skoro 900 dolara), a tokom dana je vrijednost blago opala – do 942 dolara, navodi Sputnjik.

Poslednjih mjeseci cijene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile, navodi Sputnjik podsjećajući da je u avgustu cijena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali su cijene i dalje premašivale granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cijene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Evropa je 13. oktobra započela aktivni period selekcije gasa iz svojih skladišta, a u trenutku početka grejne sezone, ona su bila popunjena sa nešto više od 78 odsto, što je 14 procentnih poena manje od prosjeka u poslednjih pet godina, navodi Sputnjik.

Check Also

Influenserka Tamara Kalinić specijalni gost prvog Influencer Marketing Summit-a u Beogradu

Influencer Marketing Summit održaće se u Belexpocentru u Beogradu, 18. i 19.oktobra 2022, a kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published.