Na Tajlandu puštena u rad najveća plutajuća solarna farma

Najveća plutajuća solarna farma na svijetu počela je s radom na Tajlandu. Farma je napravljena na brani Sirindhorn Dam, koja se nalazi na tajlandskoj reci Lam Dom Noi.
Brana ima kapacitet stvaranja 45 MW energije zahvaljujući svojim solarnim panelima, a ova informacija dolazi u vrijeme kada je Tajland počeo da napreduje u dostizanju ciljeva vezanih za karbonsku neutralnost.

Tajland proizvodi 114.000 GW energije pomoću prirodnog gasa, dok obnovljivi izvori energije poput solarne energije, energije vjetra i vode osiguravaju manje od 10 odsto potreba stanovništva. Ostatak se dobija korišćenjem uglja.

Kao prvi korak u mijenjanju situacije otvorena je najveća plutajuća solarna farma na svijetu.

Farma ima sedam velikih panela fotonaponskih ćelija koje su postavljene pod uglom u odnosu na platformu. To omogućava prolazak sunčeve svjetlosti do vode bez uticaja na podvodno okruženje.

Veličina farme odgovara veličini 70 fudbalskih terena sa 145.000 panela napravljenih od ekološki prihvatljivih materijala da se ne bi narušavalo okruženje rezervoara. Vodena površina će pomoći da se paneli ne pregrijavaju, te da budu do 15 odsto efikasniji od onih koji su postavljeni na kopnu.
Izgradnja solarne farme je koštala 34 miliona eura, a njena izlazna snaga iznosi 45 MW. Dizajneri su uključili i tri turbine koje se mogu porinuti u vodu i stvarati energiju kada nema sunčeve svjetlosti ili kada je potražnja za energijom visoka.

Sistem upravljanja energijo (EMS) se koristi na osnovu podataka sistema za prognozu vremena kako bi se osigurala stabilnost stvaranja energije.

Trenutno je u planu 15 sličnih projekata, koji će povećati mogućnosti prikupljanja energije za 2.725 MW.

Check Also

Apple sljedeće godine predstavlja najskuplji iPhone do sada

Apple istražuje mogućnost lansiranja još skupljeg iPhone ‘Ultra’ telefona, koji bi bio napredniji od modela …

Leave a Reply

Your email address will not be published.