Kako trošiti kriptovalute u realnom svijetu?

Kriptovalute su svojom pojavom unijele mnoge novine na finansijsko tržište, kako lakše izvršenje transakcija za same korisnike kriptovaluta, ali tako i neke otežavajuće momente za učesnike na kripto tržištu.

Samo korišćenje blokčejn tehnologije i izvršavanje transakcije putem različitih aplikacija je relativno jednostavno. Kao izazov se pojavila i činjenica da bi te kriptovalute ponekad potrebno potrošiti odnosno za kripto valute dobiti željeni proizvod ili željenu uslugu.

Potrebno je imati u vidu činjenicu da kriptovalute ne možemo koristiti bilo kojoj prodavnici, samoposluzi ili na benzinskoj pumpi gde se roba i usluge mogu kupiti isključivo korišćenjem fiat valuta.

Podršku kripto karticama su dale kompanije Visa i MasterCard, što je doprinijelo širenju upotrebe kartica sa kriptovalutom. Ipak, na najvećem dijelu tržišta ovakve kartice još uvijek nisu prihvaćene, što zavisi isključivo od odluke trgovaca da li da prihvataju pojedine kartice ili ne.

Kao najefikasnije rješenje se pokazao proces konvertovanja kriptovaluta u fiat valute, nakon čega se novac može nesmetano koristiti. Za sada se na na kripto tržištu može trgovati kriptovalutama i njima vršiti plaćanja korišćenjem kripto novčanika. Prelazak iz virtuelnog svijeta u realan finansijski svijet nije tako jednostavan.

Debitne kartice za kriptovalute predstavljaju jednu od konekcija kako se kriptovalute mogu koristiti u realnom finansijskom svijetu. Debitne kripto kartice omogućavaju korišćenje digitalnih novčića kao i bilo koje druge valute za svakodnevne kupovine ili podizanje gotovinu umjesto čuvanja na kripto računu. Zapravo se radi o korišćenju logističkog i regulatornog okvira kojim kripto se preko kripto berze, kripto valute automatsku prodaju i konvertuju se u dolare i omogućavajući trgovcima da prihvate debitne kripto kartice. To znači da se digitalne valute prihvataju svuda gdje se nalaze mnoge obične debitne kartice.

Možda je najveća prepreka konvertovanju i trošenju kriptovalute u svakodnevnoj upotrebi zapravo njena nestabilna vrijednost. Radi se o istom izazovu kada se investira u digitalne valute pri čemu se može zaraditi mnogo novca ukoliko dođe do skoka virtuelne valute, odnosno do velikog gubitka ukoliko dođe do pada njene vrijednosti. Takođe je prisutan izazov u vezi pozajmica od strane banaka na osnovu digitalnih valuta.

Banke pozajmljuju novac kako bi zaradile kamatu na novac što u slučaju kriptovaluta nije moguće raditi na način koji je stabilan ili bezbjedan kao sa tradicionalnom valutom. Korisnici kriptovaluta takođe treba da znaju da se korišćenje debitne kartice za kriptovalute smatra oporezivim, jer vlasnik kartice tehnički prodaje kriptovalutu dok obavlja transakcije sa svojom debitnom karticom.

Trenutno se debitne kripto kartice koriste u ograničenom obimu, jer je malo firmi koje se bave njihovim emitovanjem i koje nemaju dovoljno kapaciteta da emituju više kartica. Kompanija Coinbase je formirala listu čekanja za one koji žele da dobiju kripto karticu. U budućnosti bi kriptovalute mogle imati potencijal za peer-to-peer pozajmice, gde bi pojedinci mogli brzo i bezbjedno da odobravaju zajmove jedni drugima. Radi se o ogromnom prostoru neiskorišćenog potencijala. U svakom slučaju kripto tržište će se i dalje razvijati otvarajući nove mogućnosti.

Telegraf.rs

Check Also

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.