Cijene novih stanova u Kini bilježe najveći pad od 2015. godine

Pad na tržištu nekretnina u Kini, prema zvaničnim podacima, produbio se, a cijene novih stanova i kuća su zabilježile najveći mjesečni pad od 2015. godine.

Novogradnja je u periodu od januara do oktobra pala za 7,7 posto u odnosu na godinu ranije.

Tržište nekretnina u zemlji je uzdrmano posljednjih mjeseci jer se gigant nekretnina Evergrande bori da održi otplatu kamata na svoje ogromne dugove.

Kina je takođe pogođena novim talasom zaraženih slučajeva od covida i velikim nestankom struje. Pad cijena novih kuća od 0,2 posto u oktobru bio je najveći pad zabilježen u Kini od februara 2015. godine. To označava prvi pad cijena novih kuća od marta 2015, piše BBC.

Povjerenje na kineskom tržištu nekretnina, koje prema nekim mjerama čini oko četvrtinu ekonomske aktivnosti u zemlji, poljuljano je dok se veliki investitori bore s ogromnim dugovima.

Industrija se našla pod intenzivnim ispitivanjem jer se nastavljaju strahovi oko budućnosti kompanija, uključujući giganta za nekretnine Evergrande.

Prošle sedmice, Evergrande, koji je opterećen sa oko 300 milijardi dolara (223 milijarde funti) duga, izbjegao je kašnjenje u plaćanju zaostalih kamata od 148 miliona dolara. Samo nekoliko dana prije isteka 30-dnevnog grejs perioda za plaćanje, prodao je 5,7 posto udjela u medijskoj kompaniji HengTen Networks Group za oko 145 miliona dolara. Prethodne sedmice Evergrandeova kompanija za proizvodnju automobila prodala je svoju kompaniju za električne motore Protean sa sjedištem u Velikoj Britaniji za neotkrivenu sumu.

Drugi kineski graditelji kuća takođe su se borili da pronađu novac za otplatu dugova.

Akcije kompanije Fantasia pale su za 50 posto prošle sedmice nakon što su rekli da nema garancije da će moći da ispune svoje druge finansijske obaveze nakon propuštene uplate od 205,7 miliona dolara u oktobru.

I ranije ovog mjeseca, trgovina dionicama Kaisa grupe i tri njene jedinice je zaustavljena u Hong Kongu nakon što je jedna od njenih kompanija propustila plaćanje proizvoda za upravljanje bogatstvom.

Dužnička kriza s kojom se suočavaju kineski imovinski giganti izazvala je zabrinutost među nekim međunarodnim investitorima da bi mogla imati veliki uticaj na globalna finansijska tržišta.

Međutim, posljednjih sedmica brojne ličnosti visokog profila su se pokrenule da pomognu u smirivanju tih strahova.

U ponedjeljak je guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda rekao da vjeruje da je malo vjerovatno da će kineske imovinske nevolje izazvati globalni šok jer je iznos novca koji se duguje kreditorima izvan zemlje relativno nizak.

“Ne očekujemo da će kineski problemi sa imovinom imati veliki uticaj na japansku ekonomiju ili finansijske institucije. Takođe, ne vidimo veliki rizik od toga da nevolje izazovu veliki, globalni šok”, rekao je Kuroda poslovnim liderima u gradu Nagoya.

Check Also

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *