Srbija razmatra povećanje limita na osigurane depozite u bankama na 100.000 eura

Srbija trenutno osigurava štednju u bankama do 50.000 eura, ali neke od sljedećih izmjena zakona razmatraju povećanje iznosa na 100.000 eura, kao što je slučaj u zemljama EU.

To je izjavio predsjednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsjednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, ali je dodao ne treba žuriti.

“Kod nas uštede godinama rastu, ali zadnjih nekoliko godina rastu maksimalnom brzinom. U zemljama EU osigurano j 100.000 eura štednje, ali za sada nema potrebe za povećanjem osiguranog iznosa. Razlog je što broj građana u bankama koje imaju 50.000 eura ne prelazi 1%”, kaže Hanić za Blic.

Dinarska štednja je u posljednjih 9 godina porasla gotovo 6 puta i sredinom tekuće godine dosegnula je ukupno 99 milijardi dinara. U istom razdoblju devizna štednja porasla je s 8 na 12 milijardi eura.

U Narodnoj banci Srbije kažu da prosječan iznos dinarske štednje u posljednjih nekoliko godina raste i da je od jula ove godine iznosio nešto više od 91.000 dinara. S druge strane, prosječni iznos devizne štednje po ulogu trenutno je nešto više od 2540 eura

Check Also

Ovo su posljednje cijene goriva u regionu

U našem regionu Hrvati plaćaju ubjedljivo najskuplje gorivo, dok vozači u Mađarskoj imaju najjeftinije naftne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.