Srbija razmatra povećanje limita na osigurane depozite u bankama na 100.000 eura

Dodajte komentar

Srbija trenutno osigurava štednju u bankama do 50.000 eura, ali neke od sljedećih izmjena zakona razmatraju povećanje iznosa na 100.000 eura, kao što je slučaj u zemljama EU.

To je izjavio predsjednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsjednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, ali je dodao ne treba žuriti.

“Kod nas uštede godinama rastu, ali zadnjih nekoliko godina rastu maksimalnom brzinom. U zemljama EU osigurano j 100.000 eura štednje, ali za sada nema potrebe za povećanjem osiguranog iznosa. Razlog je što broj građana u bankama koje imaju 50.000 eura ne prelazi 1%”, kaže Hanić za Blic.

Dinarska štednja je u posljednjih 9 godina porasla gotovo 6 puta i sredinom tekuće godine dosegnula je ukupno 99 milijardi dinara. U istom razdoblju devizna štednja porasla je s 8 na 12 milijardi eura.

U Narodnoj banci Srbije kažu da prosječan iznos dinarske štednje u posljednjih nekoliko godina raste i da je od jula ove godine iznosio nešto više od 91.000 dinara. S druge strane, prosječni iznos devizne štednje po ulogu trenutno je nešto više od 2540 eura

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *