Rajfajzen banka odlazi iz Bugarske, u Srbiji širi poslovanje

Dodajte komentar

Austrijska Rajfajzenbank international (RBI) napušta bugarsko tržište i prodala je svoju ćerka banku EAD za 1,015 milijardi eura belgijskoj bankarskoj grupaciji KBC.
RBI najavljuje da će novac od prodaje banke u Bugarskoj investirati u druge zemlje.

“Odluka o napuštanju bugarskog tržišta i pored profitabilnosti zasnovana je prije svega na mogućnostima da dobijemo dodatni kapital za odabrana tržišta kako bi se iskoristile atraktivne šanse za rast”, saopštila je RBI.

Prodaja bi trebalo da bude završena do sredine iduće godine, a RBI i KBC bi trebalo da dobiju još odobrenje nadležnih vlasti. Inače, KBC je već prisutna u Bugarskoj i sa 3.900 zaposlenih nešto veća od bugarske RBI koja ima 2.500 zaposlenih.

U Srbiji ova finansijska institucija širi svoje poslovanje. Rajfajzen banka u Srbiji je u avgustu saopštila da je preuzela 100 odsto dionica Crédit Agricole banke, kao i lizing kompaniju u njenom vlasništvu – CA lizing Srbija. U Rajfajzenu napominju da je za uspješno okončanje ove transakcije neophodno odobrenja regulatora.

“Postupak po zahtevu Raiffeisen banke a.d. Beograd za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u Credit Agricole banci Srbija a.d. Novi Sad, koje će joj omogućiti 100 odsto glasačkih prava u ovoj banci je u toku i to je trenutno jedini zahtjev koji je podnijet Narodnoj banci Srbije, a koji se odnosi na kupovinu akcija jedne banke od strane druge u bankarskom sektoru”, rekli su za Euronews u NBS.

Izvršni direktor RBI-a Johann Strobl je ranije izjavio da je Srbija veoma zanimljivo tržište i da nudi atraktivan potencijal rasta.

“Crédit Agricole Srbija odlično se strateški uklapa u našu banku u Srbiji, a akvizicija će podržati našu ambiciju da se razvijamo na ovom tržištu”, rekao je Strobl.

Crédit Agricole banka ima oko 356.000 klijenata u Srbiji i tržišni udio od 20 odsto u finansiranju agrobiznisa. Krajem drugog kvartala 2021. godine imala je ukupnu aktivu od 1,3 milijardi eura, dok je ukupna aktiva Rajfajzen banke iznosila 3,4 milijarde eura. Kako su ranije naveli u saopštenju, plan je da se Crédit Agricole banka u Srbiji pripoji Raiffeisen banci.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *