Nafta čini 67 odsto prošlomjesečnog izvoza u Norveškoj

Dodajte komentar

Spoljnotrgovinski suficit Norveške dostigao je u oktobru rekordan nivo usljed rasta prihoda sa morskih naftnih i gasnih polja, predvođen skokom cijene prirodnog gasa na međunarodnim tržištima, pokazuju današnji podaci nacionalne statističke agencije ove zemlje.

Oktobarski suficit iznosio je 84,5 milijardi norveških kruna (9,73 milijarde dolara), što je porast od 60,7 odsto u odnosu na septembar, kada je zabilježen prethodni jednomjesečni rekord, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

S dnevnom proizvodnjom od oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte, skoro podjednako podijeljenom između nafte i prirodnog gasa, Norveška je bila najveći dobitnik nedavnog skoka globalnih cijena energije.

U ukupnom prošlomjesečnom izvozu zemlje, 67 odsto prihoda potiče od nafte, pokazuju podaci.

Najveća norveška državna naftna i gasna kompanija Equinor zabilježila je u periodu jul-septembar najjači kvartalni rezultat u posljednjih devet godina, s operativnom zaradom od 9,8 milijardi dolara.

Mada je sirova nafta tradicionalno najveći izvor izvoznih prihoda Norveške, nagli rast cijena gasa u posljednjih nekoliko mjeseci preokrenuo je situaciju u njegovu korist.

Vrednost izvoza gasa je u oktobru iznosila 72 milijarde kruna (8,27 milijardi dolara), što je petostruko povećanje u odnosu na prije godinu dana. Istovremeno, izvoz nafte je u oktobru vrijedio 32,7 milijardi kruna (3,75 milijardi dolara), što je povećanje od 71,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Norveške isporuke gasa činile su lani 22 odsto ukupne potrošnje ovog energenta u Evropskoj uniji, zauzimajući drugo mjesto iza ruskog tržišnog udjela od 34 odsto, navodi se u podacima Vlade Norveške.

Biznis.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *