Montefarmu za ljekove nedostaje 43 miliona eura

Dodajte komentar

Crnoj Gori za nabavku ljekova i medicinskih sredstava nedostaje nešto više od 43 miliona eura, zbog čega se zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm obratila Ministarstvu zdravlja sa zahtjevom za proširenje Plana javnih nabavki u iznosu od 43.160.051 eura, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u Informaciji o potrebi obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za sprovođenje postupka proširenja Plana javnih nabavki ljekova i medicinskog potrošnog materijala, koju je objavila Vlada Crne Gore, navedeno proširenje Plana javnih nabavki se odnosi na nabavku medicinskog potrošnog materijala, ampuliranih ljekova za bolnice i zdravstvene ustanove, ampulirane i oralne ljekove koji se nalaze na posebnoj listi koju odobrava Ministarstvo zdravlja i oralne ljekove za potrebe apoteka.

U Informaciji se navodi da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u načelu saglasno sa zahtijevanim proširenjem Plana javnih nabavki, čime bi se omogućile javne nabavke koje su od ključnog značaja za funkcionisanje sistema zdravstva za 2021. godinu, odnosno za prvi kvartal 2022.

Inače, dopisom je takođe navedeno da će ukupne obaveze Montefarma za 2021. iznositi 50.116.047,12 eura, ali da imaju raspoloživa sredstva u iznosu od 5.758.546,37 eura i da, kako su istakli, nedostajuća sredstva za isplatu obaveza iznose 443 miliona.

“Od čega će za naplatu u 2021. godini pristići 22,7 miliona, uz napomenu da je iznos od 14,6 urgentan za plaćanje, jer može doći do obustave isporuke ljekova”, upozorava se u Informaciji koju je objavila Vlada na svom sajtu.

U prvom kvartalu 2022. godine će, kako se navodi, pristići za naplatu obaveze koje se odnose na kupovinu ljekova i medicinskih sredstava u iznosu od 21 milion..

“Takođe, i iznos od 4,2 miliona će pristići na naplatu u prvom kvartalu 2022. godine, a koji se odnosi na nabavku ljekova i medicinskih sredstavaza kovid pacijenata i isti je potrebno planirati u budžetu za 2022. godinu. Da bi se obezbijedio kontinuitet poslovanja Montefarma, potrebno je da Fond za zdravstveno osiguranje izmiri dospjele obaveze u iznosu od 22,6 miliona, čime bi se pokrile obaveze prema dobavljačima za 2021. godinu”, navodi se u Informaciji.

Takođe, ističe se, u budžetu za 2022. godinu (prvi kvartal) potrebno je planirati sredstva u iznosu 25,8 miliona eura na ime navedenih nastalih obavezau 2021.

Iz resora Jelene Borovinić Bojović podsjećaju da su utvrdili potrebe za ljekovima i medicinskim sredstvima za zdravstveni sistem za 2021. godinu do nivoa ukupno projektovanih sredstava nacrtom budžeta Fonda za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 91,3 miliona eura.

Od tog iznosa nepunih 41 milion odnosio se na ljekove i medicinski potrošni materijal za javne zdravstvene ustanove, 26 miliona za ljekove na recept u apotekamaMontefarm, dok je za ostala medicinska sredstva planirano 24,5 miliona eura.

“Odlukom o rasporedu sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje za2021. godinu usvojenom od strane Upravnog odbora Fonda 16. jula za Ljekove i medicinska sredstva Montefarma opredijeljena su sredstva u iznosu od 67,9 miliona eura”, piše u Informaciji.

Za ljekove u javnim zdravstvenim ustanovama planirano je bilo skoro 42 miliona, a 25 miliona za ljekove na recept.

Epidemijska situacija razlog je i što se nije mogla predvijeti povećana potrošnja ljekova i medicinskih sredstava.

“Kao što smo i u prethodnom periodu napomenuli, i ovim putem ističemo da su pojedine zdravstvene ustanove, u prvom redu kovid bolnice, prilikom dostavljanja potrebnih količina ljekova i medicinskih sredstava ukazivale na nemogućnost uklapanja stvarnih potreba u finansijske okvire date nacrtom budžeta Fonda za 2021. godinu. Ovo iz razloga jer u trenutku iskazivanja potreba za finansijskim sredstvima Fondu za 2021. godinu nijesu mogli predvidjeti razvoj epidemijske situacije i povećanu potrošnju ljekova i medicinskih sredstava, kao i lične zaštitne opreme, izazvanu istom”, navodi se u Informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *