Lufthansa u potpunosti otplatila finansijsku pomoć koju je dobila od države

Dodajte komentar

Lufthansa je otplatila posljednju ratu pomoći koju je primila od njemačke države za prevladavanje pandemijske krize, saopštila je ta aviokompanija, prenosi dpa.

“U ime svih zaposlenih u Lufthansi, želim da se zahvalim njemačkoj vladi i njemačkim poreskim obveznicima. U najozbiljnijoj finansijskoj krizi u istoriji naše kompanije, dali su nam perspektivu za budućnost. To nam je omogućilo da spasimo više od 100.000 radnih mjesta”, rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

Direktno vlasništvo od 14 posto kapitala je još uvijek u vlasništvu njemačkog Fonda za ekonomsku stabilizaciju (WSF).

Lufthansa je otplatila prvu ratu pomoći koju je dobila od njemačke države “tihog učešća” u oktobru ove godine, a drugu i posljednju ratu u petak.

To je značilo da su svi njemački krediti, uključujući kamate, sada otplaćeni ili zaključeni, saopštila je aviokompanija.

Osim toga, WSF se obavezao da proda svoj udio u Lufthansi koji iznosi oko 14 posto dioničkog kapitala najkasnije do oktobra 2023. godine.

Povrat cjelokupne finansijske pomoći je preduslov za dalju konsolidaciju ovog sektora u Evropi koja se predviđa na svim nivoima. Spajanja kompanija su isključena sve dok aviokompanije imaju podršku država.

Zajedno sa Austrijom, Belgijom i Švajcarskom – gdje se nalaze podružnice grupe Austrian Airlines, Brussels Airlines i Swiss – Berlin je za ovu svrhu obezbijedio devet milijardi eura. Lufthansa nikada nije u potpunosti iskoristila puni iznos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *