Hrvatska ima najbolji kreditni rejting u svojoj istoriji

Dodajte komentar

Agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan nivo, sa BBB- na BBB, uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatske ekonomije od pandemijske krize.

To je najbolji kreditni rejting u istoriji Republike Hrvatske.

Fitch procjenjuje da će Hrvatska uprkos pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članica eurozone u zacrtanom roku, januaru 2023., otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali.

Procjenu obrazlažu “značajnim napretkom” u ispunjavanju kriterijuma konvergentnosti i strukturnih reformi i političkom podrškom na širem nivou eurozone.

Usvajanje eura poduprijeće rejting, tumače u agenciji, jer će Hrvatskoj osigurati “status rezervne valute”, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za kompanije i domaćinstva.

Rizici vezani za rok usvajanja eura uglavnom su vezani za “vanjske šokove”, poput tvrdokornih problema povezanih s pandemijom i kontinuiranog rasta cijena sirovina u svijetu, naglašava Fitch.

Agencija podsjeća i da rejting Hrvatske odražava snažne strukturne karakteristike, uključujući bolje pokazatelje razvoja ljudskih potencijala i upravljanja u poređenju sa zemljama sa sličnim rejtingom, zahvaljujući članstvu u EU-u, većim BDP-om po stanovniku i stabilnijim cijenama.

Ograničavaju ga pak visoki javni dug, nepovoljni demografski profil i razdoblja slabog ekonomskog rasta, dijelom i zbog sporog usvajanja strukturnih reformi.

Hrvatska ekonomija raste puno snažnije no što su u agenciji očekivali zahvaljujući turizmu i kontinuiranoj otpornosti izvoznog sektora.

Turistički dolasci u ovoj godini će vjerovatno dosegnuti 80 posto pretpandemijskog nivoa budući da se Hrvatska percipira kao sigurna destinacija s dobrom cestovnom povezanošću s ključnim tržišima.

Preliminarni podaci pokazuju da je potrošnja vezana za turizam već premašila pretpandemijski nivo, što podupire zapošljavanje i potrošnju, primjećuju u Fitchu.

Izvoz robe i dalje snažno raste, signalizirajući “otpornu konkurentnost”.

Agencija je zato podigla procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini s 5,5 na 8,9 posto, istakavši da bi aktivnosti trebale premašiti pretpandemijski nivo već do kraja godine.

Ekonomija bi trebala zadržati snažan tempo rasta i u 2022. i u 2023., uz prosječnu stopu rasta od četiri posto, više-manje kao i u drugim zemljama s rejtingom ”BBB”, uprkos kratkoročnim pandemijskim rizicima i potencijalnom nepovoljnom uticaju viših troškova energenata.

Glavni pokretač rasta biće ulaganja, oslonjena na finansijsku potporu EU-a ukupne vrijednosti oko 40 posto BDP-a u idućih šest godina, ističu u Fitchu.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *