Jadranski sajam imovinom ,,Lipova“ platio 1,7 miliona eura kredita Atlas banci

Privredni sud je usvojio prigovor Jadranskog sajma i stavio van snage rješenje o izvršenju kojim je bio obavezan da Fabrici vode ,,Lipovo“ u stečaju iz Kolašina plati 1,7 miliona eura. Zato će ova nekadašnja i sadašnja firma biznismena Duška Kneževića pred sudom morati utvrđivati da li ,,Lipovu“ ovaj iznos pripada.

O tome će se, kako je odlučila sutkinja Borjanka Zogović na pripremnom ročištu, izjašnjavati i izvršni direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković i član Odbora direktora Branislav Todorović, kao i bivši direktor Atlas banke Marko Nikolić.

Spor je proistekao iz sporazuma kojim je na Atlas banku prenijeta sva oprema ,,Lipova“, čime je izmiren kredit Jadranskog sajma prema ovoj banci, koja je u međuvremenu otišla u stečaj. U ,,Lipovu“, u kom je stečaj otvoren prije skoro četiri godine na zahtjev Poreske uprave, vlasništvo su dijelili Atlas invest sa 40 i Mega Gulf Investment Holding Dubai sa 60 odsto.

Prigovor na izvršenje

Iz Jadranskog sajma su sporili opravdanost izvršenja, navodeći da oni nijesu zaključili ugovor o prodaji opreme, već je prenos svojine sproveden na osnovu sporazuma i ugovora ,,Lipova“ sa bankom. Optužuju stečajnu upravu da pokušava da izbjegne dugovanja Sajmu, dodajući da je prije stečaja dogovorena kompenzacija, kao i da je potraživanje zastarjelo.

Iz ,,Lipova“ ukazuju da je faktura i opomena uručena Sajmu shodno sporazumu iz februara 2017. godine, u skladu s kojim su tražili i da im dostave mjenice i ovlašćenja, kao i garanciju. Osporavaju da je potraživanje zastarjelo, jer je sporazum predviđao da se u roku od šest mjeseci posebnim ugovorom utvrdi rok i način izmirenja duga, do čega nije došlo, čime su se, kako navode, saglasili da obaveza počne da teče od avgusta 2017. Kako Jadranski sajam nije inicirao taj ugovor ni nakon što su ga pozvali da to učini, pokrenut je postupak izvršenja. Tvrde i da je neosporavanjem izvoda otvorenih stavki dug priznat, čime je takođe prekinut rok zastarjelosti.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *