Ponovo odloženo ročište za Vektra Boku

Dodajte komentar

Odloženo je i jučerašnje ročište za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja u Vektra Boku zbog zdravstvenih problema privremenog stečajnog upravnika Vidaka Boričića, o čijem je izvještaju trebalo da se raspravlja.

Stečajni sudija Dragan Vučević je novo ročište zakazao za polovinu decembra. Prvobitno se u ovom postupku čekalo da Vektra Boka obezbijedi dokumentaciju kako bi Boričić mogao da sačini izvještaj, ali je nakon njegovog dostavljanja, zastupnik Vektre Ranko Grbavac tražio odlaganje kako bi se mogao izjasniti. Potrebu za odlaganjem opravdao je time što je riječ o kompleksnom i obimnom izvještaju zbog čega je bilo neophodno da konsultuju službu računovodstva ili eventualno stručno lice kako bi provjerili podatke.

Zastupnica Uprave prihoda i carina (UPIC) Anka Medojević se prethodnih puta protivila odlaganju navodeći da je Boričić u izvještaju potvrdio da im dug od preko miliona eura, zbog kog su i tražili stečaj, nije plaćen. Prošli zahtjev za odlaganje ocijenila je usmjerenim na odugovlačenje postupka, jer je dokumentacija na osnovu koje je izvještaj sačinjen u posjedu ove kompanije. Prijedlog za stečaj UPIC je podnijela krajem aprila navodeći da su zbog nepostupanja Vektra Boke po planu reorganizacije ugroženi interesi klase u kojoj je povjerilac te da su dospjele, a neizmirene poreske obaveze prešle milion eura.

Razrješenje ove situacije čekaju i bivši radnici Vektra Boke koje su u proteklom periodu više puta protestovali ispred hercegnovskog hotela ,,Plaža“ tražeći da im se isplati pet miliona eura koje im pripadaju po socijalnom programu. Bivši radnici su od ranije ukazivali da Vektra Boka ne radi preko svog, već računa firme Plaža Boka i optuživali Dragana Brkovića da je ukrao ovaj novac prodajući objekte koje nije smio i to preko drugih računa.

Brković, njegovi sinovi Bojan i Boris, kao i direktor Vektra Boke Milić Popović su privedeni krajem avgusta zbog sumnje da su nanijeli višemilionsku štetu firmi. Nakon skoro dva mjeseca u istražnom zatvoru, pušteni su na slobodu, jer su u međuvremenu saslušani svi svjedoci, pa su prestali da važe razlozi zbog kojih im je određen pritvor. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je ranije navela da se svi terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a Brković i za pranje novca. Tada je navela da je sedam miliona eura od prodaje imovine fiktivnim ugovorima prenijeto na druge firme, od čega dva miliona na račun firme u Abu Dabiju, čiji je vlasnik jedan od osumnjičenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *